różne typy ciast pierogowych*

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
ciasto kluskowe

czas wykonania ok 1/4 h
czas odpoczywania ok 1 h
ok 380 kcal w calości

300 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

mąkę przesiać do miski
dodać sól, jajka, olej i całość zagnieść
ciasto wyrabiać energicznie ok 10 min aż jego powierzchnia będzie elastyczna i błyszcząca
z wyrobionego ciasta uformować kulę nakryć ją ściereczką i odstawić na godzinę w temp pokojowej
podzielić ciasto na 4 części na posypanym mąką blacie
wałkować placki o grubości 1-2 mm, wykrawać krążki i napełniać farszem


ciasto drożdzowe

na około 14 pierogów o wielkości 12 cm
czas wykonania ok 29 min
czas oczekiwania 1 h
ok 770 kcal

0,5 kg mąki
3 dag drożdzy
1 łyżeczka cukru
1/8 l letniego mleka
1/2 łyżeczkasoli
1 jajko
125 g miękkiego masła

do podgrzanej miski przeisać mąkę, łyżką uformować w niej dołek, wkruszyć do niego drożdze a następnie wsypać cukierdrożdze wymieszać z odobiną mąki i letnim mlekiem

miskę nakryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce

wyrośnięte ciastoopruszyć mąką, dodać sól, jajko, miękkie masło (kawałeczek zostawić) i całość dokładnie wyrobić na gładką masę, jeżeli ciasto będzie zbyt suche dolać trochę mleka.

ciasto energicznie zagniatać aż będzie gładkie i elatyczne
na koniec ponownie włożyć je do miski nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do momentu gdy podwoi swoją objętość

ciasto podzielić na 4 równe części włożyć pomiędzy 2 kawałki folii i rozwałkować na cienkie placki
wykrawać krążki i nadziewać je

ciasto twarogowe

a około 18 pierogów o wielkości 10 cm
czas wykonania 20 min
czas odpoczywania 1 h
ok 600 kcal

20 dag chudego twarogu
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju z kiełków kukurydzianych (może da się ten czymś zastąpić)
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
4o dag mąki
1/2 kostki drożdży (5 dag)

twaróg, mleko i olej dokładnie wymieszać
dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę, całość lekko wymieszać
wkruszyć drożdze, i wyrobić całość na gładką masę, ciasto zagniatać tak długo aż będzie połyskujące i elastyczne
uformować z niego kulę włożyć do miski i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość

ciasto jeszcze raz wyrobić i wałkować pomiędzy 2 kawałkami folii
wykrawać krążki i nadziewać


ciasto ziemniaczane


na ok 16 pierogów o wielkości 10 cm
czas wykonania 40 min
czas odpoczywania 30 min
430 kcal

0,5 kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
1 jajko
6 dag skrobi spożywczej
12 dag mąki

umyte i nieobrane ziemniaki gotować w niewielkiej ilości osolonej wody 30 min
ziemniaki obrać, i utłuc
gorącą masę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z masłem i skrobią i dodać tyle mąki żeby ciasto było twarde
odstawić na 30 min w temp pokojowej
a następnie cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykroić krążki i nadziewać

ciasto kruche


na ok 12 pierożków o wielkości 10 cm
czas wykonania 20 min
czas schładzania 1 h
czas odpoczywania 30 min
600 kcal

30 dag mąki
2 szczypty soli
1 jajko
15 dag masła
2-3 łyżki lodowatej wody

mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wiórki masła i całość lekko zagnieść
dodać 2 łyżki wody (najlepiej ze stopionego lodu) i zagnieść na gładkie ciasto - w razie potrzeby dodać jeszcze wodę
uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 1 h w chłodne miejsce
wyjąć ciasto z lodówki
zostawić na 30 min w tepm pokojowej,
rozwałkować między dwoma kawałkami foli
wykrawać krążki i nadziewać
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Serdeczne dzięki
bussi.gif
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Agatka, dzięki
bussi.gif

Bardzo interesujące ciasto twarogowe
gruebel_2.gif
Trzeba będzie wypróbować chyba
icon_rolleyes.gif


Agata, to twarogowe do gotowania, czy pieczenia?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Mogę prosić o dopisanie /pod każdym przepisem na ciasto pierogowe/ jego przeznaczenia, czyli gotowanie, pieczenie na głębokim tłuszczu czy w piekarniku.
icon_rolleyes.gif
 

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Moge tu dopisac, podobo rewelacyjny, przepis na pierogi.
anbetung.gif

Tzn. dla mnie rewelacyjny, a ze zwrotnych opinii, jak dalam ten przepis, to tez tylko pochlebne wracaly.
Moze i on gdzies juz jest, ale nie znalazlam podobnego.

- 2 kg maki tortowej
- kostka margaryny np. "Kasia"
- 1 litr wody
- 2 cale jajka + 2 zoltka

Zagotowac wode z margaryna i zaparzyc 1 kg maki. Wyrobic ciasto - ja wyrabiam mikserem spiralami -. Jak wystygnie dodac 2 cale jajka, 2 zoltka i 1 kg maki. Wyrobic, na poczatku robie mikserem, potem niestety recznie. Do gotowania. Ciasto mozna zamrazac.

Mozna oczywiscie zrobic tez z polowy porcji.

Nie trzeba nic podsypywac maka przy lepieniu, ciasto jest miekkie, fajnie sie skleja, ma ladny kolor, nie jest sine. No dla mnie pychota.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy