Rozsypany róg obfitości

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Ciasto kruche
1kg maki
0,5kg tłuszczu typu masło ,margaryna
0,25kg cukru pudru
2 łyżki śmietany(trochę więcej niż płaskie
1 płaska łyżeczka soli
4 żółtka
Krem
6jaj
3 kostki masła
300g cukru pudru
50 gram spirytusu
mały olejek migdałowy
Jeżeli chcemy smak czekoladowy ,możemy dodać 2 roztopione czekolady lub łyżkę rozpuszczalnej kawy.
Wiśnie z dżemu do dekoracji

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem lub malakserem. Można też mikserem.
W przypadku miksera, po lekkim podgrzaniu tłuszczu dodaję wszystko oprócz mąki. Mąkę dodaję na końcu i po uzyskaniu konsystencji kruszonki ,wykładam na stolnicę i łączę w kule. Potem schładzam przez ok. .godzinę w lodówce a następnie rozwałkowuje na 3-5 mm. Do dużego rogu najpierw zrobiłam formę z grubszej folii aluminiowej, którą w środku wypchałam pogniecionym papierem do pieczenia. Ciasto kruche pokroiłam w szersze pasy i owijałam formę rogu. Podobnie postąpiłam z małymi rożkami. Piekłam w temp. 19O stopni do lekkiego zbrązowienia.
Krem
Jajka z cukrem ubiłam na parze. Po wystudzeniu ,dodałam stopniowo do roztartego masła. Następnie spirytus plus pozostałe dodatki. Zrobionym kremem napełniłam małe rożki.Zdjęcia robiłam komórką Dostępne niestety tylko na Wielkim Żarciu bo na PC padł mi dysk a na laptopie i komórce już tego nie mam Rozsypany róg obfitości
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo mi się ten pomysła podoba
icon_smile.gif

Chyba skuszę sie na małe rożki, bo przy dużym rogu byłby pewnie kłopot z pokrojeniem
gruebel_2.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Świetny pomysł, na pewno go wykorzystam
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jakiś lżejszy krem na pewno będzie pasował
icon_biggrin.gif
Mnie te 3 kostki masła też przerażają
icon_wink.gif
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
sylwia18 @ 1 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=723518Jakiś lżejszy krem na pewno będzie pasował
icon_biggrin.gif
Mnie te 3 kostki masła też przerażają
icon_wink.gif
Dziewczyny jestem za.Eksperymentujcie jak najbardziej z różnymi kremami.Chciałam głównie pokazać pomysł.Podałam przepis na ciasto i krem jaki mi najbardziej smakuje w tych rożkach i nie tylko.Poza tym z tym kremem rożki nie rozmiękają tak szybko . Lubię rożki lekko chrupące.Duży róg nie jest niczym nadziany bo małe rożki były by za bardzo uciapane.Dopóki są ciasteczka,pełni role dekoracyjną .A jak ich zabraknie to wtedy zostaje schrupany.Wstawiam inne zdjęcia rożków zrobionych z innej okazji.Próbujcie z róznym ciastem i innym kremem i dajcie znać jak wyszło i smakowało.Bardzo chętnie się czegoś od Was nauczę.
 

Załączniki

  • miska_z_rozkami.jpg
    miska_z_rozkami.jpg
    42.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy