- Lip 22, 2007
- 767
- 0
- 0
Ciasto kruche
1kg maki
0,5kg tłuszczu typu masło ,margaryna
0,25kg cukru pudru
2 łyżki śmietany(trochę więcej niż płaskie
1 płaska łyżeczka soli
4 żółtka
Krem
6jaj
3 kostki masła
300g cukru pudru
50 gram spirytusu
mały olejek migdałowy
Jeżeli chcemy smak czekoladowy ,możemy dodać 2 roztopione czekolady lub łyżkę rozpuszczalnej kawy.
Wiśnie z dżemu do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem lub malakserem. Można też mikserem.
W przypadku miksera, po lekkim podgrzaniu tłuszczu dodaję wszystko oprócz mąki. Mąkę dodaję na końcu i po uzyskaniu konsystencji kruszonki ,wykładam na stolnicę i łączę w kule. Potem schładzam przez ok. .godzinę w lodówce a następnie rozwałkowuje na 3-5 mm. Do dużego rogu najpierw zrobiłam formę z grubszej folii aluminiowej, którą w środku wypchałam pogniecionym papierem do pieczenia. Ciasto kruche pokroiłam w szersze pasy i owijałam formę rogu. Podobnie postąpiłam z małymi rożkami. Piekłam w temp. 19O stopni do lekkiego zbrązowienia.
Krem
Jajka z cukrem ubiłam na parze. Po wystudzeniu ,dodałam stopniowo do roztartego masła. Następnie spirytus plus pozostałe dodatki. Zrobionym kremem napełniłam małe rożki.Zdjęcia robiłam komórką Dostępne niestety tylko na Wielkim Żarciu bo na PC padł mi dysk a na laptopie i komórce już tego nie mam Rozsypany róg obfitości
1kg maki
0,5kg tłuszczu typu masło ,margaryna
0,25kg cukru pudru
2 łyżki śmietany(trochę więcej niż płaskie
1 płaska łyżeczka soli
4 żółtka
Krem
6jaj
3 kostki masła
300g cukru pudru
50 gram spirytusu
mały olejek migdałowy
Jeżeli chcemy smak czekoladowy ,możemy dodać 2 roztopione czekolady lub łyżkę rozpuszczalnej kawy.
Wiśnie z dżemu do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem lub malakserem. Można też mikserem.
W przypadku miksera, po lekkim podgrzaniu tłuszczu dodaję wszystko oprócz mąki. Mąkę dodaję na końcu i po uzyskaniu konsystencji kruszonki ,wykładam na stolnicę i łączę w kule. Potem schładzam przez ok. .godzinę w lodówce a następnie rozwałkowuje na 3-5 mm. Do dużego rogu najpierw zrobiłam formę z grubszej folii aluminiowej, którą w środku wypchałam pogniecionym papierem do pieczenia. Ciasto kruche pokroiłam w szersze pasy i owijałam formę rogu. Podobnie postąpiłam z małymi rożkami. Piekłam w temp. 19O stopni do lekkiego zbrązowienia.
Krem
Jajka z cukrem ubiłam na parze. Po wystudzeniu ,dodałam stopniowo do roztartego masła. Następnie spirytus plus pozostałe dodatki. Zrobionym kremem napełniłam małe rożki.Zdjęcia robiłam komórką Dostępne niestety tylko na Wielkim Żarciu bo na PC padł mi dysk a na laptopie i komórce już tego nie mam Rozsypany róg obfitości
Ostatnią edycję dokonał moderator: