- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 kostki masła
2 łyżki śmietany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
W rondelku roztapiamy masło. Wbijamy do miseczki jajka i ucieramy je z cukrem. Mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do utartych jajek z cukrem wsypujemy trochę wymieszanych mąk. Całość mieszamy dokładnie. Dodajemy roztopione masło i śmietanę, ponownie mieszamy. Dodajemy resztę mąki i mieszamy, aby nie było grudek. Na koniec dodajemy rodzynki, posiekane orzechy włoskie i aromat rumowy. Nakładamy 3/4 muffinkowych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 kostki masła
2 łyżki śmietany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
W rondelku roztapiamy masło. Wbijamy do miseczki jajka i ucieramy je z cukrem. Mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do utartych jajek z cukrem wsypujemy trochę wymieszanych mąk. Całość mieszamy dokładnie. Dodajemy roztopione masło i śmietanę, ponownie mieszamy. Dodajemy resztę mąki i mieszamy, aby nie było grudek. Na koniec dodajemy rodzynki, posiekane orzechy włoskie i aromat rumowy. Nakładamy 3/4 muffinkowych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

