Rurki półfrancuskie

gosia5

Member
Sty 7, 2011
23
0
0
CIASTO:

kostka margaryny twardej (najlepiej Palma)
szklanka gęstej śmietany
3 szklanki mąki
szczypta soli

Na nadzienie najlepszy jest mus jabłkowy

Mąkę dokładnie posiekać z margaryną (zimna z lodówki), jak na kruche ciasto. Dodać śmietanę, sól i dalej siekać nożem. Zlepić ciasto rękoma w kulę, delikatnie wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę (to nie jest konieczne). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie lepić się do rąk, jak potrzeba można dodać więcej mąki albo śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy dość cienko (2-3 mm), kroimy na kwadraty, smarujemy nadzieniem i zawijamy w rurki. Na blaszce układać spojeniem do dołu, zostawiając odstępy mniej więcej szerokości palca pomiędzy każdą rurką. Piecze się w gorącym piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.

Z tej porcji wychodzi ok. 25-30 rurek, w zależności od wielkości.

Ciepłe obficie posypać cukrem pudrem.
 

Załączniki

  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_009.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_009.jpg
    70.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy