- Sty 7, 2011
- 23
- 0
- 0
CIASTO:
kostka margaryny twardej (najlepiej Palma)
szklanka gęstej śmietany
3 szklanki mąki
szczypta soli
Na nadzienie najlepszy jest mus jabłkowy
Mąkę dokładnie posiekać z margaryną (zimna z lodówki), jak na kruche ciasto. Dodać śmietanę, sól i dalej siekać nożem. Zlepić ciasto rękoma w kulę, delikatnie wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę (to nie jest konieczne). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie lepić się do rąk, jak potrzeba można dodać więcej mąki albo śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy dość cienko (2-3 mm), kroimy na kwadraty, smarujemy nadzieniem i zawijamy w rurki. Na blaszce układać spojeniem do dołu, zostawiając odstępy mniej więcej szerokości palca pomiędzy każdą rurką. Piecze się w gorącym piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.
Z tej porcji wychodzi ok. 25-30 rurek, w zależności od wielkości.
Ciepłe obficie posypać cukrem pudrem.
kostka margaryny twardej (najlepiej Palma)
szklanka gęstej śmietany
3 szklanki mąki
szczypta soli
Na nadzienie najlepszy jest mus jabłkowy
Mąkę dokładnie posiekać z margaryną (zimna z lodówki), jak na kruche ciasto. Dodać śmietanę, sól i dalej siekać nożem. Zlepić ciasto rękoma w kulę, delikatnie wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę (to nie jest konieczne). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie lepić się do rąk, jak potrzeba można dodać więcej mąki albo śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy dość cienko (2-3 mm), kroimy na kwadraty, smarujemy nadzieniem i zawijamy w rurki. Na blaszce układać spojeniem do dołu, zostawiając odstępy mniej więcej szerokości palca pomiędzy każdą rurką. Piecze się w gorącym piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.
Z tej porcji wychodzi ok. 25-30 rurek, w zależności od wielkości.
Ciepłe obficie posypać cukrem pudrem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: