Przepis wstawiam na prośbę Katarzyny1983. Dostałam go od mojej Babci, która zawsze robiła je na bardzo uroczyste okazje- ostatni raz to na moją komunię
Rurki z bitą śmietaną
Kruchutkie rurki wypełnione słodką, chłodną bitą śmietaną. Bardzo elegancki deser na bardzo eleganckie przyjęcia.
składniki
3 szkl. mąki
1/8 kostki margaryny
1/2 szkl. śmietany
1 jajko
3 łyżki cukru
50 dag śmietanki kremówki
1 op. fixu do bitej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru pudru
sposób przygotowania
Z mąki, margaryny, śmietany i żółtka zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je cieniutko, pociąć na prostokąty i owijać nim metalowe foremki do rurek. Każdą rurkę posmarować rozbełtanym białkiem i obtaczać w cukrze. Piec ok. 20 min w temp. 120 st.
Śmietankę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i za pomocą szprycy nadziewać rurki.
dodatkowe informacje
Do rurek można upchnąć parę malinek, poziomek, migdałów lub rodzynków. Zamiast bitej śmietany można tez użyć dowolnego, raczej nietłustego kremu.

Rurki z bitą śmietaną
Kruchutkie rurki wypełnione słodką, chłodną bitą śmietaną. Bardzo elegancki deser na bardzo eleganckie przyjęcia.
składniki
3 szkl. mąki
1/8 kostki margaryny
1/2 szkl. śmietany
1 jajko
3 łyżki cukru
50 dag śmietanki kremówki
1 op. fixu do bitej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru pudru
sposób przygotowania
Z mąki, margaryny, śmietany i żółtka zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je cieniutko, pociąć na prostokąty i owijać nim metalowe foremki do rurek. Każdą rurkę posmarować rozbełtanym białkiem i obtaczać w cukrze. Piec ok. 20 min w temp. 120 st.
Śmietankę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i za pomocą szprycy nadziewać rurki.
dodatkowe informacje
Do rurek można upchnąć parę malinek, poziomek, migdałów lub rodzynków. Zamiast bitej śmietany można tez użyć dowolnego, raczej nietłustego kremu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: