- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ryba na parze
3 filety ryby
1 mały por - 70 g
1 marchewka - 120 g
100 g selera - korzonka
4 żóltka
500 ml bialego wina
50 g masła
sól i pieprz
Do wykonania potrzebny jest garnek do robienia potraw na parze.
Do wykonania wstążki potrzebny jest jeden zielony liść od para
W moim wykonaniu wygląda to tak:
1.Marchewkę,pora i seler kroimy w zapałkę.
2.W rondelku roztapiamy masło,dodajemy pokrojone warzywa i dusimy 2 minuta.Dodajemy 100 g wina i dalej dusimy aż wino wyparuje (jakieś 5 minut).Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy na inny talerz.
3.Do rondelka wlewamy 300 ml wina i wykrojone z liscia pora długie paski (wstążki służące do wiązania wyby) i blanszujemy je 30 sekund.
4.Na rybnego fileta kładziemy przygotowane warzywa,zwijamy w roladkę i wiążemy porem. Wsadzamy do garnka i górę rolady solimy i pieprzymy. Do wody dolewamy trochę wina (100 ml) i dusimy na parze jakieć 25 minut.
5.Do rondelka z pozostalym winem na jakieś 10 minut przed koncem duszenia ryby dodajemy pozostałe warzywa i je dusimy.
Na samiutkim koncu dodajemy żóltka i wszystko mieszamy aż zgęstnieje ( nie doprowadzać do gotowania!!!)
6.Rybę wyjmujemy i polewamy sosem.
PS.-Może być każdego rodzaju filet ryby, aby tylko był odpowiednio szeroki.
-Im lepszego dodamy wina tym potrawa będzie wykwintniejsza.
-Zamiast wina można dodać bulionu, ale to już nie będzie "to"
3 filety ryby
1 mały por - 70 g
1 marchewka - 120 g
100 g selera - korzonka
4 żóltka
500 ml bialego wina
50 g masła
sól i pieprz
Do wykonania potrzebny jest garnek do robienia potraw na parze.
Do wykonania wstążki potrzebny jest jeden zielony liść od para
W moim wykonaniu wygląda to tak:

1.Marchewkę,pora i seler kroimy w zapałkę.
2.W rondelku roztapiamy masło,dodajemy pokrojone warzywa i dusimy 2 minuta.Dodajemy 100 g wina i dalej dusimy aż wino wyparuje (jakieś 5 minut).Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy na inny talerz.
3.Do rondelka wlewamy 300 ml wina i wykrojone z liscia pora długie paski (wstążki służące do wiązania wyby) i blanszujemy je 30 sekund.
4.Na rybnego fileta kładziemy przygotowane warzywa,zwijamy w roladkę i wiążemy porem. Wsadzamy do garnka i górę rolady solimy i pieprzymy. Do wody dolewamy trochę wina (100 ml) i dusimy na parze jakieć 25 minut.
5.Do rondelka z pozostalym winem na jakieś 10 minut przed koncem duszenia ryby dodajemy pozostałe warzywa i je dusimy.
Na samiutkim koncu dodajemy żóltka i wszystko mieszamy aż zgęstnieje ( nie doprowadzać do gotowania!!!)
6.Rybę wyjmujemy i polewamy sosem.
PS.-Może być każdego rodzaju filet ryby, aby tylko był odpowiednio szeroki.
-Im lepszego dodamy wina tym potrawa będzie wykwintniejsza.
-Zamiast wina można dodać bulionu, ale to już nie będzie "to"



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: