- Maj 11, 2008
- 2,448
- 2,472
- 113
Zrobilam wczoraj na kolacje - przepis prosty i bardzo szybki, efekt super - bardzo smaczny. Przepis z ksiazki "The food and cooking of the Middle East"
- 300 ml (1+1/4 szkl) tahini
- 150 ml soku z cytryny
- 150 ml wody
- 2 zabki czosnku (starte lub z praski)
- sol i pieprz
- 1-2 lyzki oliwy
- 2 cebule posiekane w kostke
- 1-2 lyzeczki kuminu
- 500 g ryby (dowolnej z bialym miesem)
- pietruszka lub kolendra
Piekarnik nagrzac do 160*C. W miseczce wymieszac tahini z sokiem z cytryny i woda na gladki sos. Dodac czosnek, sol i pieprz do smaku.
Na goracej oliwie podsmazyc cebule z kuminem az sie zezloci. Pol masy cebulowej wylozyc na dno naczynia do pieczenia, na to wylozyc rybe (mozna ja lekko oproszyc sola), na to reszte cebuli. Calosc zalac sosem tahini. Zapiekac ok. 30 minut. Po wyjeciu z piekarnika posypac natka pietruszki lub kolendry. Podawac z salatka i chlebem (u nas bagietka i prosta salatka z pomidorow, ogorkow, cebuli i kolendry).
Zdjecia nie mam bo wygladalo troche srednio, ale naprawde jest bardzo smaczne.
- 300 ml (1+1/4 szkl) tahini
- 150 ml soku z cytryny
- 150 ml wody
- 2 zabki czosnku (starte lub z praski)
- sol i pieprz
- 1-2 lyzki oliwy
- 2 cebule posiekane w kostke
- 1-2 lyzeczki kuminu
- 500 g ryby (dowolnej z bialym miesem)
- pietruszka lub kolendra
Piekarnik nagrzac do 160*C. W miseczce wymieszac tahini z sokiem z cytryny i woda na gladki sos. Dodac czosnek, sol i pieprz do smaku.
Na goracej oliwie podsmazyc cebule z kuminem az sie zezloci. Pol masy cebulowej wylozyc na dno naczynia do pieczenia, na to wylozyc rybe (mozna ja lekko oproszyc sola), na to reszte cebuli. Calosc zalac sosem tahini. Zapiekac ok. 30 minut. Po wyjeciu z piekarnika posypac natka pietruszki lub kolendry. Podawac z salatka i chlebem (u nas bagietka i prosta salatka z pomidorow, ogorkow, cebuli i kolendry).
Zdjecia nie mam bo wygladalo troche srednio, ale naprawde jest bardzo smaczne.