- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Taką rybkę przygotowywała moja Mama. Jest pyszna, delikatna i soczysta, a przy tym szybko się ją robi.
filety ryby - u mnie 2 filety dorsza
pieczarki - 250 g
marchewka - 1 duża
pieprz
sos sojowy lub ew. sól
olej
folia aluminiowa
Rybę, jeśli jest zamrożona - rozmrozić.
Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż będą złote. Marchewkę zetrzeć na tarce - duże oczka.
Przygotować tyle prostokątnych kawałków folii aluminiowej, ile mamy filetów.
Na środku każdego kawałka układać startą marchewkę a na niej rybę. Rybę skropić sosem sojowym lub posypać solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Całość zawinąć szczelnie, jak paczuszkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 20 min.
Podawać w całości, razem z folią. Jako dodatek pasuje świeże pieczywo bądź ryż.

filety ryby - u mnie 2 filety dorsza
pieczarki - 250 g
marchewka - 1 duża
pieprz
sos sojowy lub ew. sól
olej
folia aluminiowa
Rybę, jeśli jest zamrożona - rozmrozić.
Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż będą złote. Marchewkę zetrzeć na tarce - duże oczka.
Przygotować tyle prostokątnych kawałków folii aluminiowej, ile mamy filetów.
Na środku każdego kawałka układać startą marchewkę a na niej rybę. Rybę skropić sosem sojowym lub posypać solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Całość zawinąć szczelnie, jak paczuszkę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 20 min.
Podawać w całości, razem z folią. Jako dodatek pasuje świeże pieczywo bądź ryż.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: