Ryba po portugalsku*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Dzisiaj będzie nietypowo, najpierw zachęcę Was zdjęciem do zrobienia tej smacznej potrawy, a później podam dokładny opis jej przyrządzenia.

Ryba_z_anchois_i_oliwkami.JPG
 

Załączniki

  • Ryba_z_anchois_i_oliwkami.JPG
    Ryba_z_anchois_i_oliwkami.JPG
    302.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Jest to potrawa bardzo szybka w przyrządzeniu. Sos można zrobić dzień wcześniej, a póżniej tylko usmażyć rybę. Pomysł wzięty z Wykwintnej kuchni na każdy dzień - Burda - Agencja Muza. Potrawę tę przygotowywałam kilkakrotnie, za każdym razem wychodzi bezbłędnie. W przepisie dokonałam pewnych zmian dostosowując go do aktualnych możliwości.

Składniki
2 duże, grube filety z ryby o białym mięsie (ja dzisiaj miałam pangę przedniej jakości),
sól, pieprz
1 - 2 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
trochę mąki do panierowania
Sos
puszka posiekanych pomidorów ( 400 g)
2 spore cebule
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
Dekoracja jadalna
mała puszka sardeli
10 oliwek nadziewanych papryką.

Najpierw przygotowujemy sos. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy i szklimy na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. To samo dotyczy oczywiście czosnku.
Teraz dodajemy pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej dusimy sos na małym ogniu do zgęstnienia.
Filety dzielimy na połowę, odcinając zbędne końcówki, w ten sposób otrzymamy 4 duże porcje. Solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy octem winnym. Ja kropię wprost z butelki, zatykając palcem niezbyt szczelnie otwór. Filety nie mogą być za kwaśne. Odstawiam na 15 minut. Otaczam w mące, strzepując jej nadmiar i smażę na rumiano w pozostałych 3 łyżkach oliwy, dokładając pod koniec smażenia trochę masła.
Rybę wykładam na ogrzany półmisek, dekoruję filecikami anchois, polewam dookoła (albo całość, jak kto woli) gęstym, aromatycznym sosem i posypuję pokrojonymi na połówki lub plasterki oliwkami z papryką.
Zaraz podawać z ryżem wypieczonym na sypko.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Zachęcam do spróbowania. Szybki, prosty i smaczny. Nie należy tylko przesadzić ze słonymi filecikami anchois. 1 - 2 na porcję w zupełności wystarczy.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Chętnych do zrobienia niewielu, więc zrobiłam dla siebie, tym razem z dorsza. Wyszedł bardzo smaczny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Robilam ta rybe juz dosc dawno tylko zapomnialam wpisac komentarz. Jest pyszna, i chociaz nie przepadam za sardelami zrobilam scisle wg przepisu i naprawde nam smakowalo. Dziekuje Seniorko
lecker.gif