Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba po portugalsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 759543" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Jest to potrawa bardzo szybka w przyrządzeniu.</span> Sos można zrobić dzień wcześniej, a póżniej tylko usmażyć rybę. Pomysł wzięty z Wykwintnej kuchni na każdy dzień - Burda - Agencja Muza. Potrawę tę przygotowywałam kilkakrotnie, za każdym razem wychodzi bezbłędnie. W przepisie dokonałam pewnych zmian dostosowując go do aktualnych możliwości.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 duże, grube filety z ryby o białym mięsie (ja dzisiaj miałam pangę przedniej jakości),</p><p>sól, pieprz</p><p>1 - 2 łyżki białego octu winnego</p><p>3 łyżki oliwy z oliwek</p><p>trochę mąki do panierowania</p><p><strong>Sos</strong></p><p>puszka posiekanych pomidorów ( 400 g)</p><p>2 spore cebule</p><p>1 duży ząbek czosnku</p><p>sól, pieprz</p><p><strong>Dekoracja jadalna</strong></p><p><strong></strong>mała puszka sardeli</p><p>10 oliwek nadziewanych papryką.</p><p></p><p>Najpierw przygotowujemy sos. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy i szklimy na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. To samo dotyczy oczywiście czosnku. </p><p>Teraz dodajemy pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej dusimy sos na małym ogniu do zgęstnienia. </p><p>Filety dzielimy na połowę, odcinając zbędne końcówki, w ten sposób otrzymamy 4 duże porcje. Solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy octem winnym. Ja kropię wprost z butelki, zatykając palcem niezbyt szczelnie otwór. Filety nie mogą być za kwaśne. Odstawiam na 15 minut. Otaczam w mące, strzepując jej nadmiar i smażę na rumiano w pozostałych 3 łyżkach oliwy, dokładając pod koniec smażenia trochę masła.</p><p>Rybę wykładam na ogrzany półmisek, dekoruję filecikami anchois, polewam dookoła (albo całość, jak kto woli) gęstym, aromatycznym sosem i posypuję pokrojonymi na połówki lub plasterki oliwkami z papryką.</p><p>Zaraz podawać z ryżem wypieczonym na sypko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 759543, member: 10341"] [SIZE=10]Jest to potrawa bardzo szybka w przyrządzeniu.[/SIZE] Sos można zrobić dzień wcześniej, a póżniej tylko usmażyć rybę. Pomysł wzięty z Wykwintnej kuchni na każdy dzień - Burda - Agencja Muza. Potrawę tę przygotowywałam kilkakrotnie, za każdym razem wychodzi bezbłędnie. W przepisie dokonałam pewnych zmian dostosowując go do aktualnych możliwości. [B]Składniki[/B] 2 duże, grube filety z ryby o białym mięsie (ja dzisiaj miałam pangę przedniej jakości), sól, pieprz 1 - 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek trochę mąki do panierowania [B]Sos[/B] puszka posiekanych pomidorów ( 400 g) 2 spore cebule 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz [B]Dekoracja jadalna [/B]mała puszka sardeli 10 oliwek nadziewanych papryką. Najpierw przygotowujemy sos. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy i szklimy na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. To samo dotyczy oczywiście czosnku. Teraz dodajemy pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej dusimy sos na małym ogniu do zgęstnienia. Filety dzielimy na połowę, odcinając zbędne końcówki, w ten sposób otrzymamy 4 duże porcje. Solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy octem winnym. Ja kropię wprost z butelki, zatykając palcem niezbyt szczelnie otwór. Filety nie mogą być za kwaśne. Odstawiam na 15 minut. Otaczam w mące, strzepując jej nadmiar i smażę na rumiano w pozostałych 3 łyżkach oliwy, dokładając pod koniec smażenia trochę masła. Rybę wykładam na ogrzany półmisek, dekoruję filecikami anchois, polewam dookoła (albo całość, jak kto woli) gęstym, aromatycznym sosem i posypuję pokrojonymi na połówki lub plasterki oliwkami z papryką. Zaraz podawać z ryżem wypieczonym na sypko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Ryba po portugalsku*
Top
Bottom