Ryba pod kołderką*

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Składniki:

0.5 kg filetów ryby morskiej

1 duża cebula

2łyżki masła

1 szklanka gęstej śmietany

1 łyzka przesianej mąki pszennej

1 jajko

sok z połowy cytryny

suszone zioła prowansalskie

sól, pieprz, słodka papryka

tarty ser

Rybę myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, sola i ziołami prowansalskimi. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie układamy rybę w natłuszczonej masłem formie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut.

Cebulę drobno siekamy i podduszamy na małej ilości tłuszczu. Śmietanę lekko ubijamy z papryką. Dodajemy duszoną cebulę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczoną rybę zalewamy powstałym sosem ze śmietany. Całość posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, gdy ser się stopi, a śmietanowa kołderka zarumieni.

Źródło: "Kuchnia Polska" M.Caprari

IMG_0790_1_.jpg
 

Załączniki

  • IMG_0790_1_.jpg
    IMG_0790_1_.jpg
    25.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy