- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Składniki:
0.5 kg filetów ryby morskiej
1 duża cebula
2łyżki masła
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyzka przesianej mąki pszennej
1 jajko
sok z połowy cytryny
suszone zioła prowansalskie
sól, pieprz, słodka papryka
tarty ser
Rybę myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, sola i ziołami prowansalskimi. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie układamy rybę w natłuszczonej masłem formie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut.
Cebulę drobno siekamy i podduszamy na małej ilości tłuszczu. Śmietanę lekko ubijamy z papryką. Dodajemy duszoną cebulę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczoną rybę zalewamy powstałym sosem ze śmietany. Całość posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, gdy ser się stopi, a śmietanowa kołderka zarumieni.
Źródło: "Kuchnia Polska" M.Caprari

0.5 kg filetów ryby morskiej
1 duża cebula
2łyżki masła
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyzka przesianej mąki pszennej
1 jajko
sok z połowy cytryny
suszone zioła prowansalskie
sól, pieprz, słodka papryka
tarty ser
Rybę myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, sola i ziołami prowansalskimi. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie układamy rybę w natłuszczonej masłem formie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut.
Cebulę drobno siekamy i podduszamy na małej ilości tłuszczu. Śmietanę lekko ubijamy z papryką. Dodajemy duszoną cebulę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczoną rybę zalewamy powstałym sosem ze śmietany. Całość posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, gdy ser się stopi, a śmietanowa kołderka zarumieni.
Źródło: "Kuchnia Polska" M.Caprari

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: