- Lis 26, 2006
- 9,949
- 12
- 38
Składniki:
0.5 kg filetów ryby morskiej
1 duża cebula
2łyżki masła
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyzka przesianej mąki pszennej
1 jajko
sok z połowy cytryny
suszone zioła prowansalskie
sól, pieprz, słodka papryka
tarty ser
Rybę myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, sola i ziołami prowansalskimi. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie układamy rybę w natłuszczonej masłem formie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut.
Cebulę drobno siekamy i podduszamy na małej ilości tłuszczu. Śmietanę lekko ubijamy z papryką. Dodajemy duszoną cebulę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczoną rybę zalewamy powstałym sosem ze śmietany. Całość posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, gdy ser się stopi, a śmietanowa kołderka zarumieni.
Źródło: "Kuchnia Polska" M.Caprari
	
		
			
		
		
	

	
		
			
		
		
	
			
			0.5 kg filetów ryby morskiej
1 duża cebula
2łyżki masła
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyzka przesianej mąki pszennej
1 jajko
sok z połowy cytryny
suszone zioła prowansalskie
sól, pieprz, słodka papryka
tarty ser
Rybę myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, sola i ziołami prowansalskimi. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie układamy rybę w natłuszczonej masłem formie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut.
Cebulę drobno siekamy i podduszamy na małej ilości tłuszczu. Śmietanę lekko ubijamy z papryką. Dodajemy duszoną cebulę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczoną rybę zalewamy powstałym sosem ze śmietany. Całość posypujemy tartym serem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, gdy ser się stopi, a śmietanowa kołderka zarumieni.
Źródło: "Kuchnia Polska" M.Caprari

Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
 
		