Pyszne, lekkie, z niską zawartoscią tłuszczu. Bardzo ciekawy sposób na rybę. Niezastąpiony jest tu sos ostrygowy. Przepis pochodzi z książki "Wok". Czas przygotowania: 15 minut, w tym czas gotowania: 8 min. Podawałam z makaronem ryżowym.
Składniki:
2 łyzki oleju
2 dymki (ze szczypiorkiem), pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
kawałek (ok. 2,5 cm) kłącza swieżego imbiru, obranego i utartego lub drobno posiekanego
225 kapusty pekińskiej, pokrojonej w duże romby
2 łyzki sosu sojowego (preferowany jasny)
2 łyzki sosu ostrygowego
450-500 gram filetów rybnych np. dorsza
2 czubate łyzeczki mąki kukurydzianej
3 łyzki wody
Wykonanie:
Rozgrzej wok (albo dużą patelnię), wlej do niego olej i mieszając smaż na nim przez 1 minutę dymkę (cebulkę - szczypiorek zostaw do posypania gotowego dania), czosnek, imbir i kapustę pekińską [na patelni zajęło mi to więcej czasu niż w woku - ok. 2-3 minuty]. Dopraw sosami sojowym i ostrygowym.
Dodaj do warzyw kawałki ryby (pokrojonej w kostkę o boku ok. 2,5 cm), przykryj wok, zmniejsz ogień i gotuj całosc 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
[nie mam przykrywki do patelni, całosć mieszałam i ryba się dobrze usmażyła - jednakze przez taką obróbkę termiczną kawałki ryby się nieco rozpadły].
Mąkę kukurydzianą wymieszaj z zimną wodą i zalej gotującą się rybę z warzywami. Doprowadź zawartosć woka do wrzenia. Najlepiej podawać danie tuż po przyrządzeniu [oczywiscie jeśli się da, danie odgrzewane na obiad w pracy (w mikrofalówce) również jest smaczne].

Składniki:
2 łyzki oleju
2 dymki (ze szczypiorkiem), pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
kawałek (ok. 2,5 cm) kłącza swieżego imbiru, obranego i utartego lub drobno posiekanego
225 kapusty pekińskiej, pokrojonej w duże romby
2 łyzki sosu sojowego (preferowany jasny)
2 łyzki sosu ostrygowego
450-500 gram filetów rybnych np. dorsza
2 czubate łyzeczki mąki kukurydzianej
3 łyzki wody
Wykonanie:
Rozgrzej wok (albo dużą patelnię), wlej do niego olej i mieszając smaż na nim przez 1 minutę dymkę (cebulkę - szczypiorek zostaw do posypania gotowego dania), czosnek, imbir i kapustę pekińską [na patelni zajęło mi to więcej czasu niż w woku - ok. 2-3 minuty]. Dopraw sosami sojowym i ostrygowym.
Dodaj do warzyw kawałki ryby (pokrojonej w kostkę o boku ok. 2,5 cm), przykryj wok, zmniejsz ogień i gotuj całosc 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
[nie mam przykrywki do patelni, całosć mieszałam i ryba się dobrze usmażyła - jednakze przez taką obróbkę termiczną kawałki ryby się nieco rozpadły].
Mąkę kukurydzianą wymieszaj z zimną wodą i zalej gotującą się rybę z warzywami. Doprowadź zawartosć woka do wrzenia. Najlepiej podawać danie tuż po przyrządzeniu [oczywiscie jeśli się da, danie odgrzewane na obiad w pracy (w mikrofalówce) również jest smaczne].
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: