Przepis , jak większość moich dań, pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Jego oryginalna nazwa brzmi "Filets de poisson Duglere" (Duglere był dyrektorem słynnej paryskiej restauracji Cafe Anglais). A to mówi samo za siebie. Ale przejdżmy do przepisu.
Składniki
1 kg grubych filetów z ryby morskiej o białym mięsie (ja robiłam z pangi)
1/2 szklanki oleju lub oliwy
4 średnie pokrojone w kosteczkę cebule
5 - 6 obranych ze skórki pomidorów (ja używam 2 puszek pomidorów krojonych)
1 ząbek czosnku
1 pęczek drobno posiekanej naci pietruszki
1/2 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (22%)
sok cytrynowy do skropienia ryby
1 - 1 1/2 łyżki masła
sól i pieprz
masło do wysmarowania formy
Filety dzielimy na zgrabne porcje po 20 - 25 dkg na osobę, skrapiamy sokiem cytrynowym, solimy i oprószamy pieprzem. W rondlu podgrzewamy silnie olej lub oliwę i w tłuszczu dusimy posiekane cebule oraz pokrojone na ćwiartki świeże pomidory lub pomidory z puszki. Ja zawsze , nawet latem, używam pomidorów z puszki, ponieważ są mniej wodniste i potrawa nie jest zbyt rzadka. Cebulę i pomidory z dodatkiem naciętego kilkakrotnie ząbka czosnku dusimy 20 - 25 minut. Kiedy masa cebulowo- pomidorowa jest dobrze rozgotowana, dodajemy posiekaną natkę i wino. W ogniotrwałym rondlu, lekko natłuszczonym masłem, układamy filety i zalewamy sosem. Rondel wsuwamy na 25 minut do gorącego (190 - 200 st.) piekarnika. Przed podaniem sos uszlachetniamy śmietaną i kilkoma kawałeczkami świeżego masła. Po dodaniu masła i śmietany sosu już nie gotujemy. Oddzielnie podamy ryż wypieczony na sypko lub ziemniaki z wody okraszone masłem i posypane odrobiną naci pietruszki. Znakomita potrawa, do przygotowania której nadają się prawie wszystkie ryby morskie.
Składniki
1 kg grubych filetów z ryby morskiej o białym mięsie (ja robiłam z pangi)
1/2 szklanki oleju lub oliwy
4 średnie pokrojone w kosteczkę cebule
5 - 6 obranych ze skórki pomidorów (ja używam 2 puszek pomidorów krojonych)
1 ząbek czosnku
1 pęczek drobno posiekanej naci pietruszki
1/2 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (22%)
sok cytrynowy do skropienia ryby
1 - 1 1/2 łyżki masła
sól i pieprz
masło do wysmarowania formy
Filety dzielimy na zgrabne porcje po 20 - 25 dkg na osobę, skrapiamy sokiem cytrynowym, solimy i oprószamy pieprzem. W rondlu podgrzewamy silnie olej lub oliwę i w tłuszczu dusimy posiekane cebule oraz pokrojone na ćwiartki świeże pomidory lub pomidory z puszki. Ja zawsze , nawet latem, używam pomidorów z puszki, ponieważ są mniej wodniste i potrawa nie jest zbyt rzadka. Cebulę i pomidory z dodatkiem naciętego kilkakrotnie ząbka czosnku dusimy 20 - 25 minut. Kiedy masa cebulowo- pomidorowa jest dobrze rozgotowana, dodajemy posiekaną natkę i wino. W ogniotrwałym rondlu, lekko natłuszczonym masłem, układamy filety i zalewamy sosem. Rondel wsuwamy na 25 minut do gorącego (190 - 200 st.) piekarnika. Przed podaniem sos uszlachetniamy śmietaną i kilkoma kawałeczkami świeżego masła. Po dodaniu masła i śmietany sosu już nie gotujemy. Oddzielnie podamy ryż wypieczony na sypko lub ziemniaki z wody okraszone masłem i posypane odrobiną naci pietruszki. Znakomita potrawa, do przygotowania której nadają się prawie wszystkie ryby morskie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: