Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż aromatyczny*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 851026" data-attributes="member: 151"><p><span style="font-family: 'Verdana'">Inspiracją był przepis na ryż cytrynowy z książki </span><a href="http://ecx.images-amazon.com/images/I/519H5XBYHDL._SS500_.jpg" target="_blank"><span style="font-family: 'Verdana'">Manju Malhi &#8222;India with passion&#8221;. </span></a><span style="font-family: 'Verdana'"> Niestety nie miałam świeżych liści curry (nie do zastąpienia niczym innym), zrobiłam więc trochę inny ryż. Ryż jest pachnący i bardzo łagodny w smaku, może więc być dobrym dodatkiem do ostrych curry.</span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><u>Składniki na 3 porcje:</u></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- szklanka ryżu basmati</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- ciut mniej niż 1,5 szklanki wrzącej wody</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1 łyżka masła, ghee lub oleju</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1 pełna łyżka niemielonego kuminu</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1 łyżeczka kurkumy</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1/4 łyżeczki soli</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1 łyżka soku z cytryny</span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Verdana'">Ryż wsypać na sitko i przepłukać pod silnym strumieniem bieżącej letniej wody, aż będzie leciała czysta nie mleczna (woda). Odstawić do odsączenia.</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać masło/ghee/olej i wsypać wszystkie przyprawy. Smażyć ciagle mieszając, aż nasiona gorczycy zaczną strzelać. Wsypać ryż i przesmażyć ok. 1- 2 minut ciągle mieszając, aż lekko się zeszkli. Wlać całą wrzącą wodę i sok cytrynowy, nakryć bardzo szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ryż pełne 8 minut - <strong>nie podnosić pokrywki w trakcie gotowania!</strong></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><strong></strong></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">[ATTACH=full]41156[/ATTACH]</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 851026, member: 151"] [FONT=Verdana]Inspiracją był przepis na ryż cytrynowy z książki [/FONT][URL="http://ecx.images-amazon.com/images/I/519H5XBYHDL._SS500_.jpg"][FONT=Verdana]Manju Malhi „India with passion”. [/FONT][/URL][FONT=Verdana] Niestety nie miałam świeżych liści curry (nie do zastąpienia niczym innym), zrobiłam więc trochę inny ryż. Ryż jest pachnący i bardzo łagodny w smaku, może więc być dobrym dodatkiem do ostrych curry.[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana][U]Składniki na 3 porcje:[/U][/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]- szklanka ryżu basmati[/FONT] [FONT=Verdana]- ciut mniej niż 1,5 szklanki wrzącej wody[/FONT] [FONT=Verdana]- 1 łyżka masła, ghee lub oleju[/FONT] [FONT=Verdana]- 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy[/FONT] [FONT=Verdana]- 1 pełna łyżka niemielonego kuminu[/FONT] [FONT=Verdana]- 1 łyżeczka kurkumy[/FONT] [FONT=Verdana]- 1/4 łyżeczki soli[/FONT] [FONT=Verdana]- 1 łyżka soku z cytryny[/FONT] [FONT=Verdana] [/FONT] [FONT=Verdana]Ryż wsypać na sitko i przepłukać pod silnym strumieniem bieżącej letniej wody, aż będzie leciała czysta nie mleczna (woda). Odstawić do odsączenia.[/FONT] [FONT=Verdana]W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać masło/ghee/olej i wsypać wszystkie przyprawy. Smażyć ciagle mieszając, aż nasiona gorczycy zaczną strzelać. Wsypać ryż i przesmażyć ok. 1- 2 minut ciągle mieszając, aż lekko się zeszkli. Wlać całą wrzącą wodę i sok cytrynowy, nakryć bardzo szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ryż pełne 8 minut - [B]nie podnosić pokrywki w trakcie gotowania! [/B] [ATTACH=full]41156[/ATTACH][/FONT] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż aromatyczny*
Top
Bottom