- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
Na ryżowy weekend
składniki:
-pierś z kurczaka
-owoc mango
-karmbola
-banan
-brązowy ryż
-szczypta: wanilii, cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
-łyżeczka soku z limonki
-łyżka jogurtu naturalnego
-przyprawa "5 smaków"
-łyżka syropu z agawy (lub innego słodu)
przygotowanie:
-ugotować ryż na sypko
-pierś z kurczaka usmazyc na patelni opruszając delikatnie przyprawą "5 smaków" - odłożyć
-obrać owoce: mango pokroić w kostkę, banana w plastry, karambolę w kostkę (zostawić tyle "gwiazdek" do dekoracji
ile przewidujemy porcji)
-dusimy owoce w garnuszku z dodatkiem przypraw i syropu słodowego - nie rozgotowujemy
-dodajemy kurczaka i całość mieszamy i gotujemy chwilkę
-doprawiamy gałką muszkatołową, zdejmujemy z ognia i mieszamy z jogurtem
-można wymieszać z ryżem od razu w garnuszku i potem nakładać porcje, lub nałożyć do miseczek porcje ryżu i dopiero -nałożyć kurczaka z owocami
-dekorujemy gwiazdką karamboli i szczypta cynamonu.



składniki:
-pierś z kurczaka
-owoc mango
-karmbola
-banan
-brązowy ryż
-szczypta: wanilii, cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
-łyżeczka soku z limonki
-łyżka jogurtu naturalnego
-przyprawa "5 smaków"
-łyżka syropu z agawy (lub innego słodu)
przygotowanie:
-ugotować ryż na sypko
-pierś z kurczaka usmazyc na patelni opruszając delikatnie przyprawą "5 smaków" - odłożyć
-obrać owoce: mango pokroić w kostkę, banana w plastry, karambolę w kostkę (zostawić tyle "gwiazdek" do dekoracji
ile przewidujemy porcji)
-dusimy owoce w garnuszku z dodatkiem przypraw i syropu słodowego - nie rozgotowujemy
-dodajemy kurczaka i całość mieszamy i gotujemy chwilkę
-doprawiamy gałką muszkatołową, zdejmujemy z ognia i mieszamy z jogurtem
-można wymieszać z ryżem od razu w garnuszku i potem nakładać porcje, lub nałożyć do miseczek porcje ryżu i dopiero -nałożyć kurczaka z owocami
-dekorujemy gwiazdką karamboli i szczypta cynamonu.