Ryż cytrynowo - bazyliowy

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Zainspirowałam się przepisem bajaderki:
http://www.mniammniam.com/Ryz_cytrynowo_koperkowy-1826p.html
w oryginale ryż był z dodatkiem koperku, co mi osobiście nie pasuje, chociaż sam koper bardzo lubię, podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki:
1 szklanka ryżu basmati
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka masła

Wykonanie:
Ryż wypłukać aż woda będzie klarowna, dokładnie osączyć na sicie, wszystkie składniki z wyjątkiem bazylii przełożyć do garnka, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować 12 minut, wyłączyć ogień i zostawić na kolejne 10 minut pod przykryciem, dodać bazylię, delikatnie wymieszać widelcem.

Moje uwagi:

Użyłam ryżu basmati, dlatego zmniejszyłam ilość wody w stosunku do oryginału, bo ten gatunek aż tyle jej nie potrzebuje, gdy wody jest za dużo ziarenka się sklejają, bazylię dodałam bezpośrednio przed podaniem, bo zależało mi na tym, żeby zachowała ładny kolor.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: