Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ryż cytrynowo - bazyliowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1539973" data-attributes="member: 1443"><p>Zainspirowałam się przepisem bajaderki:</p><p><a href="http://www.mniammniam.com/Ryz_cytrynowo_koperkowy-1826p.html" target="_blank">http://www.mniammniam.com/Ryz_cytrynowo_koperkowy-1826p.html</a></p><p>w oryginale ryż był z dodatkiem koperku, co mi osobiście nie pasuje, chociaż sam koper bardzo lubię, podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 szklanka ryżu basmati</p><p>1,5 szklanki wody</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>otarta skórka z 1 cytryny</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>1 1/2 łyżki posiekanej bazylii</p><p>1 łyżka masła</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Ryż wypłukać aż woda będzie klarowna, dokładnie osączyć na sicie, wszystkie składniki z wyjątkiem bazylii przełożyć do garnka, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować 12 minut, wyłączyć ogień i zostawić na kolejne 10 minut pod przykryciem, dodać bazylię, delikatnie wymieszać widelcem.</p><p><strong></strong></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Użyłam ryżu basmati, dlatego zmniejszyłam ilość wody w stosunku do oryginału, bo ten gatunek aż tyle jej nie potrzebuje, gdy wody jest za dużo ziarenka się sklejają, bazylię dodałam bezpośrednio przed podaniem, bo zależało mi na tym, żeby zachowała ładny kolor.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1539973, member: 1443"] Zainspirowałam się przepisem bajaderki: [URL="http://www.mniammniam.com/Ryz_cytrynowo_koperkowy-1826p.html"]http://www.mniammniam.com/Ryz_cytrynowo_koperkowy-1826p.html[/URL] w oryginale ryż był z dodatkiem koperku, co mi osobiście nie pasuje, chociaż sam koper bardzo lubię, podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami. [B]Składniki:[/B] 1 szklanka ryżu basmati 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 łyżki posiekanej bazylii 1 łyżka masła [B]Wykonanie:[/B] Ryż wypłukać aż woda będzie klarowna, dokładnie osączyć na sicie, wszystkie składniki z wyjątkiem bazylii przełożyć do garnka, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować 12 minut, wyłączyć ogień i zostawić na kolejne 10 minut pod przykryciem, dodać bazylię, delikatnie wymieszać widelcem. [B] Moje uwagi:[/B] Użyłam ryżu basmati, dlatego zmniejszyłam ilość wody w stosunku do oryginału, bo ten gatunek aż tyle jej nie potrzebuje, gdy wody jest za dużo ziarenka się sklejają, bazylię dodałam bezpośrednio przed podaniem, bo zależało mi na tym, żeby zachowała ładny kolor. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ryż cytrynowo - bazyliowy
Top
Bottom