Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż z kuminem i rodzynkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 620066" data-attributes="member: 151"><p>Składniki:</p><p></p><p>- 200 g ryżu basmati</p><p>- pełna łyżeczka kuminu</p><p>- łyżka ghee lub oleju</p><p>- średnia cebula pokrojona wkostkę</p><p>- garść rodzynek </p><p>- sól</p><p>- ok. 1 szklanki wody</p><p></p><p>Ryż wysypać na sitko, przepłukać dokładnie zimną wodą i wstawić z sitkiem do wody na </p><p>5-10 minut, po tym czasie znów przepłukać i zalać świeżą zimną wodą - powtórzyć tę </p><p>operację jeszcze raz czyli w sumie 3 płukania. Odstawić do osączenia.</p><p></p><p>Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać kumin i smażyć chwilę, dodać cebulę </p><p>smażyć aż zmięknie. Wsypać ryż, smazyć mieszając chwilkę, zalać wrzątkiem, wsypać </p><p>rodzynki, posolić i dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie ok. 10 minut. </p><p></p><p>[ATTACH=full]19872[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 620066, member: 151"] Składniki: - 200 g ryżu basmati - pełna łyżeczka kuminu - łyżka ghee lub oleju - średnia cebula pokrojona wkostkę - garść rodzynek - sól - ok. 1 szklanki wody Ryż wysypać na sitko, przepłukać dokładnie zimną wodą i wstawić z sitkiem do wody na 5-10 minut, po tym czasie znów przepłukać i zalać świeżą zimną wodą - powtórzyć tę operację jeszcze raz czyli w sumie 3 płukania. Odstawić do osączenia. Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać kumin i smażyć chwilę, dodać cebulę smażyć aż zmięknie. Wsypać ryż, smazyć mieszając chwilkę, zalać wrzątkiem, wsypać rodzynki, posolić i dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie ok. 10 minut. [ATTACH=full]19872[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ryż z kuminem i rodzynkami*
Top
Bottom