- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Nie wiem dokladnie jak go nazwac, nauczyl mnie robic go kolega Kurd, jeszcze za czasow studenckich.
Skladniki:
1 szklanka ryzu dlugoziarnistego lub Basmati
1,5 szklanki wody
garsc rodzynek
garsc drobniutkiego makaronu - najlepsze takie drobne niteczki
sol
kilka lyzek oliwy z oliwek
Na rozgrana oliwe wrzucamy rodzynki, mieszamy, jak napuchna wrzucamy garsc zgniecionego makaronu, caly czas mieszamy, jak sie lekko zrumienia wrzucamy nieplukany ryz. Caly czas lekko mieszamy nie dopuszczajac do przypalenia, kilka minut. Zalewamy woda, dodajemy sol do smaku, mieszamy widelcem, przykrywamy i zostawiamy na malym ogniu, az ryz wchlonie cala wode.
Doskonale pasuje do miesa w sosie pomidorowym, kurczaka.
Skladniki:
1 szklanka ryzu dlugoziarnistego lub Basmati
1,5 szklanki wody
garsc rodzynek
garsc drobniutkiego makaronu - najlepsze takie drobne niteczki
sol
kilka lyzek oliwy z oliwek
Na rozgrana oliwe wrzucamy rodzynki, mieszamy, jak napuchna wrzucamy garsc zgniecionego makaronu, caly czas mieszamy, jak sie lekko zrumienia wrzucamy nieplukany ryz. Caly czas lekko mieszamy nie dopuszczajac do przypalenia, kilka minut. Zalewamy woda, dodajemy sol do smaku, mieszamy widelcem, przykrywamy i zostawiamy na malym ogniu, az ryz wchlonie cala wode.
Doskonale pasuje do miesa w sosie pomidorowym, kurczaka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: