- Kwi 12, 2006
- 852
- 0
- 0
Małe, tanie danie na szybki obiad.
Przepis pochodzi z książki Bałkańskie zapiski kuchenne Iliany Genew-Puhalewej. Bardzo smakowitej książki
Ryżowe krokiety z twarogiem
1 filiżanka ryżu
1 filiżanka twarogu
2 jajka
1 żółtko
natka pietruszki
mąka, lub bułka tarta
olej do smażenia
Ugotować ryż, wystudzić. Dodać twaróg, jedno całe jajko, żółtko, pieprz i pietruszkę.
Dokładnie wymieszać, formować podłużne krokiety. Panierować w jaju i mące/bułce. Smażyć.
Podaję sosem pomidorowym lub pieczarkowym i surówką.
Warto rozgotować ryż, żeby masa lepiej się kleiła. Dodaję tylko jajko, już bez żółtka i dobrze doprawiam.
Smacznego
Przepis pochodzi z książki Bałkańskie zapiski kuchenne Iliany Genew-Puhalewej. Bardzo smakowitej książki

Ryżowe krokiety z twarogiem
1 filiżanka ryżu
1 filiżanka twarogu
2 jajka
1 żółtko
natka pietruszki
mąka, lub bułka tarta
olej do smażenia
Ugotować ryż, wystudzić. Dodać twaróg, jedno całe jajko, żółtko, pieprz i pietruszkę.
Dokładnie wymieszać, formować podłużne krokiety. Panierować w jaju i mące/bułce. Smażyć.
Podaję sosem pomidorowym lub pieczarkowym i surówką.
Warto rozgotować ryż, żeby masa lepiej się kleiła. Dodaję tylko jajko, już bez żółtka i dobrze doprawiam.
Smacznego
