Zrobiłam.. Niby z przepisu na opakowaniu, a wyszła mi toooooooooona nadzienia... Wykorzystalam ten przeterminowany papier ryzowy i dokupiony - wyszło mi razem 20 sztuk. I jeszcze zostalo troche nadzienia, które na koniec podsmazylam na patelni razem z ryzem ugotowanym.. Mniam było!!!!!!!!!!!
Oto wykorzystany przepis:
10 szt grzybków MUN (pokrojone drobno)
10 g makaronu sojowego (namoczyć w gorącej wodzie I odstawić na 10 min, pokroić w paski ok 5 cm))
1 średnia marchew (pokrojona drobno lub starta na tarce)
2 cebule (pokrojona drobno)
200 g mielonego mięsa
1 jajko
10 kiełków sojowych
2 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
¼ łyżeczki pieprzu, szczypta soli
Wszystko razem wymieszać.
Pojedyncze placki papieru ryżowego zmoczyć letnią wodą (lub rozbełtanym z wodą jajkiem), aż zmiękną. Mozna sklejać dwa razem.
Na środek placka nałożyć nadzienie, zawinąć jak krokiet.
Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju do koloru złoto-brązowego.
Moje modyfikacje - nie miałam grzybków, a zamiast kiełków soi miałam kiełki fasoli mung czy jakiejs takiej
Dałam mniej cebuli, bo mi sie za dużo wydało... I jeszcze się pomyliłam i dałam całe 100g makaronu sojowego
Były pyszne, wszyscy (nawet mój tata sceptyczny do nowości, zajadał ze smakiem
)...
Oto wykorzystany przepis:
10 szt grzybków MUN (pokrojone drobno)
10 g makaronu sojowego (namoczyć w gorącej wodzie I odstawić na 10 min, pokroić w paski ok 5 cm))
1 średnia marchew (pokrojona drobno lub starta na tarce)
2 cebule (pokrojona drobno)
200 g mielonego mięsa
1 jajko
10 kiełków sojowych
2 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
¼ łyżeczki pieprzu, szczypta soli
Wszystko razem wymieszać.
Pojedyncze placki papieru ryżowego zmoczyć letnią wodą (lub rozbełtanym z wodą jajkiem), aż zmiękną. Mozna sklejać dwa razem.
Na środek placka nałożyć nadzienie, zawinąć jak krokiet.
Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju do koloru złoto-brązowego.
Moje modyfikacje - nie miałam grzybków, a zamiast kiełków soi miałam kiełki fasoli mung czy jakiejs takiej

Były pyszne, wszyscy (nawet mój tata sceptyczny do nowości, zajadał ze smakiem