Salata Cobb

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Salata Cobb

Amerykanski klasyk. Wykreowana w poznych latach dwudziestych przez Boba Cobb, menagera restauracji Brown Derby w Hollywood. Stala sie natychmiastowym przebojem i cieszy sie nie malejaca popularnoscia do dzisiaj.

Sos (dressing)
1/4 szklanki octu z czerwonego wina (lub balsamicznego)
2 lyzeczki musztardy Dijon
sol i pieprz do smaku
2 zabki czosnku, posiekane
2/3 szklanki oliwki

1/2 glowki salaty rzymskiej
1/2 glowki salaty lodowej
4-6 plasterkow chudego boczku (moze byc z indyka)
4 jajka ugotowane na twardo, drobniutko posiekane
2 pomidory, pokrojone w mala kostke
1 avocado, pokrojone w mala kostke
4 zielone cebulki (dymki) lub szczypiorek, drobniutko posiekane
2/3 szklanki pokruszonego sera plesniowego
2 filety z piersi kurczaka (ugotowane, usmazone), pokrojone na waskie paseczki

Dressing:
Wymieszac ocet z musztarda, sola, pieprzem i czosnkiem w malej miseczce. Dodac powoli olej ciagle mieszajac do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
Drobno porwana salate ulozyc w duzej misce na salate. Ulozyc kurczaka, boczek, jajka, pomidory, avocado, zielona cebulke i pokruszony ser na salacie (paseczkami). Tuz przed podaniem polac polowa sosu, reszte sosu podac osobno.
Ja wole przygotowywac te salate na indywidualnych talerzach, podajac sos osobno aby kazdy mogl nabrac wedlug uznania.

Ta salata to doskonaly, kompletny obiad - szczegolnie na letnie, cieple wieczory.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy