Bardzo ciekawa salata, pelna witamin i ciekawych smakow- nam bardzo smakuje
* 1 dynia pizmowa ( okolo 1kg)
* oliwa z oliwek
* 1 lyzka syropu klonowego
* sol, pieprz
* suszone zurawiny
* 3/4 szklanki soku jablkowego/ jablecznika
* 2 lyzki octu jablkowego
* 2 lyzki szalotek, drobno posiekanej
* 2 lyzeczki musztardy
* arugula salata ( mozna uzyc mlode listki szpianku)
* 1/2 szklanki orzechow wloskich, prazonych na patelce
* 3/4 szklanka parmezanu startego
Nagrzewamy piekarnik do 200C.
Dynie pokrojona w niewielka kostke wkladamy do naczynai zaroodpornego, dodajemy 2 lyzki oliwy z oliwek, syropu klonowego, lyzeczke soli i pol lyzeczki pieprzu- razem mieszamy. Pieczemy dynie przez 15-20 minut az bedzie miekka; dobrze jest przewrocic ja na druga strone podczas peczenia zeby przyspeszyc ten proces. Nastepnei dodajemy zurawiny i pieczemy dynie przez kolejne 5 minut.
Sok jablkowy, ocet i szalotki mieszamy w rondelku i zagotowujemy -gotujemy przez okolo 10 minut. Nastepnie po sciagnieciu z ognia, dodajemy musztarde, 1/2 szklanki oliwe z oliwek, 1 lyzeczki soli i 1/2 lyzczki pieprzu
W misce mieszamy salate z dynia, orzechami i parmerzanem; skrapiamy salate przygotowanym dressingiem
Przepis autorstwa Iny Garten.
* 1 dynia pizmowa ( okolo 1kg)
* oliwa z oliwek
* 1 lyzka syropu klonowego
* sol, pieprz
* suszone zurawiny
* 3/4 szklanki soku jablkowego/ jablecznika
* 2 lyzki octu jablkowego
* 2 lyzki szalotek, drobno posiekanej
* 2 lyzeczki musztardy
* arugula salata ( mozna uzyc mlode listki szpianku)
* 1/2 szklanki orzechow wloskich, prazonych na patelce
* 3/4 szklanka parmezanu startego
Nagrzewamy piekarnik do 200C.
Dynie pokrojona w niewielka kostke wkladamy do naczynai zaroodpornego, dodajemy 2 lyzki oliwy z oliwek, syropu klonowego, lyzeczke soli i pol lyzeczki pieprzu- razem mieszamy. Pieczemy dynie przez 15-20 minut az bedzie miekka; dobrze jest przewrocic ja na druga strone podczas peczenia zeby przyspeszyc ten proces. Nastepnei dodajemy zurawiny i pieczemy dynie przez kolejne 5 minut.
Sok jablkowy, ocet i szalotki mieszamy w rondelku i zagotowujemy -gotujemy przez okolo 10 minut. Nastepnie po sciagnieciu z ognia, dodajemy musztarde, 1/2 szklanki oliwe z oliwek, 1 lyzeczki soli i 1/2 lyzczki pieprzu
W misce mieszamy salate z dynia, orzechami i parmerzanem; skrapiamy salate przygotowanym dressingiem
Przepis autorstwa Iny Garten.