- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 4
- 0
salata - "sztywna" odmiana jak lodowa czy romanska (z tych dwoch lodowa bedzie sie lepiej trzymac, romanska zdrowsza)
3 jajka na twardo
puszka tunczyka (+/- 200g)
2 pomidory
cebulka (nieduza) - czerwona ladniej wyglada
czarne oliwki w calosci lub krazkach
sos:
5 lyzek oliwy
2 lyzki octu winnego
1 lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki musztardy
1/4 - 1/2 lyzeczki ziol prowansalskich
Wymieszac skladniki sosu.
Salate porwac na kesy, dodac pokrojone na czastki pomidory i jajka, odsaczonego, rozdrobnionego tunczyka, oliwki (wole male kawalki, zeby wiecej roznych skladnikow zmiescic na raz na widelcu) i cieniutkie krazki cebuli.
Mozna lekko zamieszac, ale lepiej robic to na talerzach. Polac sosem i podawac.
Dobrze smakuje rowniez z kwaskowo-slonym wloskim sosem (zesty italian).
to nie moje zdjecie, ale wiem, ze zdjecie bardziej przemawia od czarnych literek
jak to mowia jedno zdjecie warte tysiaca slow
przy najblizszej powtorce wstawie swoje
3 jajka na twardo
puszka tunczyka (+/- 200g)
2 pomidory
cebulka (nieduza) - czerwona ladniej wyglada
czarne oliwki w calosci lub krazkach
sos:
5 lyzek oliwy
2 lyzki octu winnego
1 lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki musztardy
1/4 - 1/2 lyzeczki ziol prowansalskich
Wymieszac skladniki sosu.
Salate porwac na kesy, dodac pokrojone na czastki pomidory i jajka, odsaczonego, rozdrobnionego tunczyka, oliwki (wole male kawalki, zeby wiecej roznych skladnikow zmiescic na raz na widelcu) i cieniutkie krazki cebuli.
Mozna lekko zamieszac, ale lepiej robic to na talerzach. Polac sosem i podawac.
Dobrze smakuje rowniez z kwaskowo-slonym wloskim sosem (zesty italian).
to nie moje zdjecie, ale wiem, ze zdjecie bardziej przemawia od czarnych literek
jak to mowia jedno zdjecie warte tysiaca slow
przy najblizszej powtorce wstawie swoje
Ostatnią edycję dokonał moderator: