Sałatka francuska

myszka

Member
Gru 19, 2004
84
0
0
Sałatka francuska 1 brokuł
2 twarde mięsiste pomidory
2 jaja ugotowane na twardo
cebulka
pół strąka papryki czerwonej
pół strąka papryki żółtej
natka pietruszki
cukier, sól
Sos:
3 łyżki gęstego majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
cukier, sól, pieprz

Brokuły ugotować w lekko osolonym i osłozonym wrzątku przez 10 minut, odcedzić, podzielić na różyczki, łodygi pokroić w kostkę.
Pomidory sparzone wrzątkiem obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
Jajka obrane pokroić na ćwiartki.
Paprykę pokroić w paseczki, kawałek cebulki w kosteczkę.
Na dnie salaterki ułożyć paprykę, cebulkę, pomidor, pokrojone łodygi
brokuł , posolić, popieprzyć. Na tym rózyczki brokułów, nich ćwiartki jajek.
Polać sosem:ząbki czosnku rozgnieść z solą, wymieszać z majonezem, jogurtem, sokiem cytrynowym i przyprawami.
Wszystko schłodzić.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
SDtała ise przebojem imprez ostanio...