- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Kolejna salatka w ktorej niezbedne sa jajka. Naprawde pyszne polaczenie chrupiacych warzyw, jaj i sosu z maselm orzechowym. Idealna w sezonie nowalijkowym.
Dla 4 osob.
300g mlodych ziemniaczkow, jak namniejszych, niekoniecznie oskrobanych
2 marchewki, pokrojone w slupki, niezbyt cienkie
150g fasolki zielonej szparagowej
1/2 malego kalafiora lub romanescoo
1/4 melej glowki bialej kapusty lub chinskiej
200g kielkow fasoli lub soczewicy
4 jajka, ugotowane na miekko lub twardo
rukiew wodna
Sos:
6 lyzek masla orzechowego. z kawalkami, lub innego masla orzechowego, z nerkowcami jest rownie pyszny
ok 1 szklanki zimnej wody
1 zabek czosnku
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka wina chinskiego lub sherry
2 lyzeczki cukru palmowego
1-3 lyzki soku z cytryny lub limonki
1 lyzka ekstraktu anchovy lub pasty anchovy lun fish souce
Ziemniaki gotuje na parze, ok 10 min. Nastepnoe dorzucam do parownika reszte warzyw i paruje kolejne 10 min lub gdy wszystkie warzywa sa miekkie, ale nie rozgotowane. Zestawiam z pary i czekam az ostygna.
Mieszam energicznie wszystkie skladniki sosu az stanie sie gladki. Mozna oczywiscie uzyc blendera.
Na talerzach ukladam rukiew wodna, na to wykladam warzywa i jajka, okraszam odrobina sosu. Reszte sosu wklewam do miseczki i podaje osobno.
Mozna do salatki dodac tofu lub inne sezonowe warzywa.
Dla 4 osob.
300g mlodych ziemniaczkow, jak namniejszych, niekoniecznie oskrobanych
2 marchewki, pokrojone w slupki, niezbyt cienkie
150g fasolki zielonej szparagowej
1/2 malego kalafiora lub romanescoo
1/4 melej glowki bialej kapusty lub chinskiej
200g kielkow fasoli lub soczewicy
4 jajka, ugotowane na miekko lub twardo
rukiew wodna
Sos:
6 lyzek masla orzechowego. z kawalkami, lub innego masla orzechowego, z nerkowcami jest rownie pyszny
ok 1 szklanki zimnej wody
1 zabek czosnku
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka wina chinskiego lub sherry
2 lyzeczki cukru palmowego
1-3 lyzki soku z cytryny lub limonki
1 lyzka ekstraktu anchovy lub pasty anchovy lun fish souce
Ziemniaki gotuje na parze, ok 10 min. Nastepnoe dorzucam do parownika reszte warzyw i paruje kolejne 10 min lub gdy wszystkie warzywa sa miekkie, ale nie rozgotowane. Zestawiam z pary i czekam az ostygna.
Mieszam energicznie wszystkie skladniki sosu az stanie sie gladki. Mozna oczywiscie uzyc blendera.
Na talerzach ukladam rukiew wodna, na to wykladam warzywa i jajka, okraszam odrobina sosu. Reszte sosu wklewam do miseczki i podaje osobno.
Mozna do salatki dodac tofu lub inne sezonowe warzywa.