- Lip 27, 2009
- 200
- 0
- 0
moja wariacja na temat sałatki z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson
sałata lodowa lub pekińska
pomidory koktajlowe
cebula czerwona - jedna lub dwie główki,
ser typu feta ale raczej taki z tych prawdziwych , nie polski!
oliwki czarne
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
sól, cukier, sok z cytryny
ocet winny
Cebulę pokroić w drobne piórka, zalać octem winnym, postawić w lodówce na około 2 godziny.
Pokroić pomidory na cząstki, tak na cztery części, zasypać cukrem odrobinką, solą, ziołami i zalać oliwą dość obficie, ja robię na oko, odstawić .
porwać sałatę na kawałki, nie mogą być za drobne, na sałatę pokroić ser feta , następnie dołożyć pomidory z zalewą, na to cebulę razem z tą zalewą, pokroic oliwki lub zostawić w całości. doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. lekko wstrząsnąć. i zajadać
wiem że teraz pomidory to już nie to ale nie mogę się oprzeć
jak już gdzieś to było było to nie znalazłam
.
sałata lodowa lub pekińska
pomidory koktajlowe
cebula czerwona - jedna lub dwie główki,
ser typu feta ale raczej taki z tych prawdziwych , nie polski!
oliwki czarne
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
sól, cukier, sok z cytryny
ocet winny
Cebulę pokroić w drobne piórka, zalać octem winnym, postawić w lodówce na około 2 godziny.
Pokroić pomidory na cząstki, tak na cztery części, zasypać cukrem odrobinką, solą, ziołami i zalać oliwą dość obficie, ja robię na oko, odstawić .
porwać sałatę na kawałki, nie mogą być za drobne, na sałatę pokroić ser feta , następnie dołożyć pomidory z zalewą, na to cebulę razem z tą zalewą, pokroic oliwki lub zostawić w całości. doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. lekko wstrząsnąć. i zajadać

wiem że teraz pomidory to już nie to ale nie mogę się oprzeć

jak już gdzieś to było było to nie znalazłam