Sałatka kartoflana

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej - Sałaty i sałatki, autorstwa Danuty Łebkowskiej. Podoba mi się ta książeczka, nawet to, że nikt na siłę nie zamienia kartofli na ziemniaki i nie uważam tego za zaśmiecanie języka polskiego. Ale przejdżmy do tematu, który obecnością jajeczek nawiązuje do zbliżających się Świąt.
Składniki dla 4 osób
40 dkg kartofli (młodych lub wyciętych łyżeczką)
20 jajeczek przepiórczych
20 malutkich pieczarek marynowanych (jednakowej wielkości)
1 łyżka kaparów
1/2 pęczka szczypiorku (drobno posiekanego)
1 puszka anchois

Sos majonezowo-sojowy
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
cukier

Małe, młode kartofle jednakowej wielkości szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Zalewamy zimną, osoloną i gotujemy, uważając, żeby ich nie rozgotować. Odcedzamy i studzimy.
Jeśli mamy stare kartofle po obraniu wycinamy z nich specjalną łyżeczką kulki i gotujemy jak poprzednie.
Jajeczka delikatnie myjemy, gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Fileciki anchois osączamy na sicie.
Przygotowujemy sos. Dokładnie rozcieramy cukier z sokiem cytrynowym, dodajemy sos sojowy, a pod koniec majonez i dokładnie mieszamy.
Do dużej miski wkładamy kartofle, całe jajeczka przepiórcze, posiekany szczypiorek, pieczarki i fileciki anchois. Zalewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem przekładamy do salaterki i posypujemy kaparami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy