- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
wg MISZAM (GW)
wg "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej
Limanowska sałatka z pieczarek
500 g pieczarek
łyżka soku z cytryny
pół łyżki listków świeżego tymianku (miałam oregano)
250 g oscypka
po 3 łyżki szczypiorku i natki pietruszki
Sos:
2-3 posiekane i utarte z solą ząbki czosnku
3 łyżki oleju
łyżeczka musztardy (dałam pełnoziarnistą)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, szczypta cukru
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać
tymiankiem (miałam oregano) i świeżo zmielonym pieprzem, na chwilę odstawić.
Oscypek pokroić w kostkę, podypać natką i szczypiorkiem, dodać do pieczarek.
Składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić (nie solić za dużo, bo oscypek jest
słony), polać sosem sałatkę, wymieszać, lekko schłodzić.
zdjecie za chwilkę
wg "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej
Limanowska sałatka z pieczarek
500 g pieczarek
łyżka soku z cytryny
pół łyżki listków świeżego tymianku (miałam oregano)
250 g oscypka
po 3 łyżki szczypiorku i natki pietruszki
Sos:
2-3 posiekane i utarte z solą ząbki czosnku
3 łyżki oleju
łyżeczka musztardy (dałam pełnoziarnistą)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, szczypta cukru
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać
tymiankiem (miałam oregano) i świeżo zmielonym pieprzem, na chwilę odstawić.
Oscypek pokroić w kostkę, podypać natką i szczypiorkiem, dodać do pieczarek.
Składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić (nie solić za dużo, bo oscypek jest
słony), polać sosem sałatkę, wymieszać, lekko schłodzić.
zdjecie za chwilkę