- Sty 25, 2008
- 79
- 0
- 0
Wyszperane z jakiegoś dodatku do "KUCHNI".Niestety nie jest to najtańsza sałatka,ale naprawdę warto
Potrzebujemy:
· 30 dag krótkiego makaronu (penne lub kokardki)
· słoik (ok. 0,3l.) suszonych pomidorów w oleju (bez octu)
· kilkanaście liści bazylii
· 10 dag czarnych i zielonych oliwek bez pestek
· łyżka oleju
Sos:
· tuba pasty tuńczykowej
· ząbek czosnku
· łyżeczka octu balsamicznego lub białego winnego
· pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ostudzić. Odcedzone z zalewy pomidory i bazylię pokroić na paseczki, oliwki przekroić na połówki. Pastę tuńczykową wycisnąć do kubka, wymieszać z łyżką wody, 3-4 łyżkami z pomidorów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i octem. Makaron wymieszać z sosem tuńczykowym, połączyć z pomidorami i oliwkami, doprawić pieprzem i dobrze wymieszać. Wstawić na 2 godz. do lodówki.
Ja robiłem z pomidorami "Ole" ziołami.Próbowałem też zrobić sos z odsączonym tuńczykiem w sosie własnym zamiast pasty tuńczykowej,ale jednak to nie to samo.
Polecam i życzę
Potrzebujemy:
· 30 dag krótkiego makaronu (penne lub kokardki)
· słoik (ok. 0,3l.) suszonych pomidorów w oleju (bez octu)
· kilkanaście liści bazylii
· 10 dag czarnych i zielonych oliwek bez pestek
· łyżka oleju
Sos:
· tuba pasty tuńczykowej
· ząbek czosnku
· łyżeczka octu balsamicznego lub białego winnego
· pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ostudzić. Odcedzone z zalewy pomidory i bazylię pokroić na paseczki, oliwki przekroić na połówki. Pastę tuńczykową wycisnąć do kubka, wymieszać z łyżką wody, 3-4 łyżkami z pomidorów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i octem. Makaron wymieszać z sosem tuńczykowym, połączyć z pomidorami i oliwkami, doprawić pieprzem i dobrze wymieszać. Wstawić na 2 godz. do lodówki.
Ja robiłem z pomidorami "Ole" ziołami.Próbowałem też zrobić sos z odsączonym tuńczykiem w sosie własnym zamiast pasty tuńczykowej,ale jednak to nie to samo.
Polecam i życzę