Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sałatka małorosyjska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 144620" data-attributes="member: 90"><p>Sałatka o słodko-kwaśnym smaku, z taką wschodnią nutką...</p><p>Przypomina nieco ketchup w smaku, najczęściej używam jej jako dodatek do pieczonej czy grillowanej kiełbasy. Na prawdę warto spróbować:</p><p></p><p>4 kg czerwonych pomidorow (moze byc wiecej, wtedy wiecej tego sosu wychodzi)</p><p>1 kg ogorkow-obrac, pokroic w plasterki lub polplasterki, posolic i odstawic</p><p>1 kg cebuli-pokroic w polplaterki, posolic i odstawic</p><p>1 kg kapusty-posztakowac, posolic i odstawic</p><p>( kazdy skladnik oddzielnie)</p><p>Pomidory kroje na kawalki, tak byle jak i rozgotowuje, nastepnie odcedzam sok, reszte przecieram przez sito, tak aby powstal przecier.</p><p>Do goracego przecieru dodac:</p><p> 15 ziaren ziela ang.</p><p>1/2 galki muszkat.</p><p>15 listkow laurowych</p><p>15 gozdzikow</p><p>gotowac wszystko 10 minut.</p><p>nastepnie dodac ogorki ( lekko odsaczyc z powstalego soku)-znow got 10 minut, dodac kapuste-kolejne 10 minut gotowania, wlozyc cebule i kolejne 10 minut gotowac. Potem wlac 1/2 l octu 10%-gotowac 10 minut, na koniec 60 dag cukru i ostatnie 10 minut gotowania.</p><p>nie wiem czy to gotowanie po 10 minut po dodaniu kazdego skladnika ma jakis konkretny cel, ale robie tak od zawsze i traktuje to jako taki swoisty rytual. Nie zamierzam tego zmienic i eksperymentowac.</p><p>W oryginlanym przepisie (nie wiem od kogo moja mama go dostala) dawalo sie pomidory w calosci tzn. ze skora i pestkami, ale ja udoskonalilam przepis uzywajac tylko czystego przecieru, bo skory pomidorowe i pestki mnie wkurzaja, poza tym uzyta byla kapusta wloska, ale tylko raz z wloska robilam i tez mi nie odpowiadalo, ale jak ktos chce, to moze sprobowac z wloska.</p><p></p><p> Nakładać do słoików i pasteryzować, albo nakładać gorące i już nie pasteryzować. Mnie wychodzi z tej porcji ok. 18 słoiczków takich po dżemie. Jest super!</p><p></p><p>[ATTACH=full]69232[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]69233[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 144620, member: 90"] Sałatka o słodko-kwaśnym smaku, z taką wschodnią nutką... Przypomina nieco ketchup w smaku, najczęściej używam jej jako dodatek do pieczonej czy grillowanej kiełbasy. Na prawdę warto spróbować: 4 kg czerwonych pomidorow (moze byc wiecej, wtedy wiecej tego sosu wychodzi) 1 kg ogorkow-obrac, pokroic w plasterki lub polplasterki, posolic i odstawic 1 kg cebuli-pokroic w polplaterki, posolic i odstawic 1 kg kapusty-posztakowac, posolic i odstawic ( kazdy skladnik oddzielnie) Pomidory kroje na kawalki, tak byle jak i rozgotowuje, nastepnie odcedzam sok, reszte przecieram przez sito, tak aby powstal przecier. Do goracego przecieru dodac: 15 ziaren ziela ang. 1/2 galki muszkat. 15 listkow laurowych 15 gozdzikow gotowac wszystko 10 minut. nastepnie dodac ogorki ( lekko odsaczyc z powstalego soku)-znow got 10 minut, dodac kapuste-kolejne 10 minut gotowania, wlozyc cebule i kolejne 10 minut gotowac. Potem wlac 1/2 l octu 10%-gotowac 10 minut, na koniec 60 dag cukru i ostatnie 10 minut gotowania. nie wiem czy to gotowanie po 10 minut po dodaniu kazdego skladnika ma jakis konkretny cel, ale robie tak od zawsze i traktuje to jako taki swoisty rytual. Nie zamierzam tego zmienic i eksperymentowac. W oryginlanym przepisie (nie wiem od kogo moja mama go dostala) dawalo sie pomidory w calosci tzn. ze skora i pestkami, ale ja udoskonalilam przepis uzywajac tylko czystego przecieru, bo skory pomidorowe i pestki mnie wkurzaja, poza tym uzyta byla kapusta wloska, ale tylko raz z wloska robilam i tez mi nie odpowiadalo, ale jak ktos chce, to moze sprobowac z wloska. Nakładać do słoików i pasteryzować, albo nakładać gorące i już nie pasteryzować. Mnie wychodzi z tej porcji ok. 18 słoiczków takich po dżemie. Jest super! [ATTACH=full]69232[/ATTACH] [ATTACH=full]69233[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sałatka małorosyjska
Top
Bottom