Sałatka małorosyjska

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Sałatka o słodko-kwaśnym smaku, z taką wschodnią nutką...
Przypomina nieco ketchup w smaku, najczęściej używam jej jako dodatek do pieczonej czy grillowanej kiełbasy. Na prawdę warto spróbować:

4 kg czerwonych pomidorow (moze byc wiecej, wtedy wiecej tego sosu wychodzi)
1 kg ogorkow-obrac, pokroic w plasterki lub polplasterki, posolic i odstawic
1 kg cebuli-pokroic w polplaterki, posolic i odstawic
1 kg kapusty-posztakowac, posolic i odstawic
( kazdy skladnik oddzielnie)
Pomidory kroje na kawalki, tak byle jak i rozgotowuje, nastepnie odcedzam sok, reszte przecieram przez sito, tak aby powstal przecier.
Do goracego przecieru dodac:
15 ziaren ziela ang.
1/2 galki muszkat.
15 listkow laurowych
15 gozdzikow
gotowac wszystko 10 minut.
nastepnie dodac ogorki ( lekko odsaczyc z powstalego soku)-znow got 10 minut, dodac kapuste-kolejne 10 minut gotowania, wlozyc cebule i kolejne 10 minut gotowac. Potem wlac 1/2 l octu 10%-gotowac 10 minut, na koniec 60 dag cukru i ostatnie 10 minut gotowania.
nie wiem czy to gotowanie po 10 minut po dodaniu kazdego skladnika ma jakis konkretny cel, ale robie tak od zawsze i traktuje to jako taki swoisty rytual. Nie zamierzam tego zmienic i eksperymentowac.
W oryginlanym przepisie (nie wiem od kogo moja mama go dostala) dawalo sie pomidory w calosci tzn. ze skora i pestkami, ale ja udoskonalilam przepis uzywajac tylko czystego przecieru, bo skory pomidorowe i pestki mnie wkurzaja, poza tym uzyta byla kapusta wloska, ale tylko raz z wloska robilam i tez mi nie odpowiadalo, ale jak ktos chce, to moze sprobowac z wloska.

Nakładać do słoików i pasteryzować, albo nakładać gorące i już nie pasteryzować. Mnie wychodzi z tej porcji ok. 18 słoiczków takich po dżemie. Jest super!

sa_atka_001.jpg

sa_atka_002.jpg
 

Załączniki

  • sa_atka_001.jpg
    sa_atka_001.jpg
    28.8 KB · Wyświetleń: 16
  • sa_atka_002.jpg
    sa_atka_002.jpg
    29.9 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
czy na pewno pierw ogórki a potem kapustę ? czy ogórki się nie rozgotują a kapusta nie bedzie twarda? a może w odwrotnej kolejności? a moze tak właśnie ma być? prosze, odpowiedz, bo sama sałatka ciekawa.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Nic się nie rozgotowuje, bo to wszystko się w pomidorach dusi, a kwas pomidorowy nie pozwala na rozgotowanie. Nie wiem czy kolejność ma jakieś znaczenie ale ja robię dokładnie tak jak napisałam.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Cos nowego w dziedzinie zimowo-salatkowej...
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Jejku, sorry, że tak późno :oops: , ale nie zaglądałam tu wcale, włączyłam kompa, zalogowałam się i zajęłam się rozpakowywaniem walizek ( bo wróciłam właśnie z urlopu)
Mam nadzieję, że Ci wyjdzie ta sałatka, mimo, że Ci wcześniej nie odpowiedziałam na pytania. No ale teraz odpowiem: solę zawsze na oko, nie wiem ile dokładnie. Ja tak ręką sypię, potem ten słony sok odlewam. Warzywa muszą po prostu puścić sok i zmięknąć. Może będzie dobrze, jak dałaś po łyżce soli. Tylko trzeba potem odcisnąć, żeby nie lać z tą słoną wodą do sałatki.
Jeśli chodzi o pomidory, to najpierw zagotowuję pokrojone aby puściły sok, wylewam na sito aby ten sok odsączyć (można go sobie doprawić do smaku, schłodzić i wypić jak ktoś lubi, albo zapasteryzować na zimę) a resztę dopiero przecieram i w tym przecierze gotuję pozostałe warzywa.
Mam nadzieję, że Ci jednak wyszło. Będę czekać z niepokojem na relację. Właściwego smaku nabierze sałatka po kilku dniach, jak się dobrze przegryzie.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Zrobiłem na próbę z 1/4 proporcji...wyszło rewelacyjnie. Beatko dziękuję za przepis...a już myślałem że nic nowego w "temacie" zapraw nie znajdę. Jutro robię z 4 kg pomidorów.
Bahus
 

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Zrobiłam, wyszła bardzo dobra, jakkolwiek nie wiedziałam czy ogórki maja być obrane, wiec nie obralam i daje to nawet fajny efekt. Pokroiłam je w półplasterki. A pomidory sparzyłam, ściągnęłam skórkę i potem już tylko zmiksowałam, bez przecierania.
 

Ziarenko

Member
Wrz 13, 2004
456
0
0
No, jestem po pierwszym próbowaniu.
Przepyszne! Bałam się, że będzie zbyt płynne ale konsystencja jest w sam raz. Octu i cukru jest też tyle ile trzeba, a te korzenne przyprawy dają taki fajny aromat. Na pewno będę robić co roku.

Acha, robiłam tak jak Alik - pomidory zmiksowałam, a nie przecierałam bo mi się nie chciało :mrgreen: Myślę, że sałatka na tym nie straciła.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Cieszę się, że się Wam udała i smakuje W oryginalnym przepisie ( gdzieś od ruskich chyba) pomidory nawet ze skórami były, ale ja to zmodyfikowałam wg moich upodobań, bo lubię jak nie ma skórek, pestek i zbyt dużo soku, dlatego tak robię jak napisałam-czyli odlewam sok i przecieram, ale jak komu pasuje, liczy się przecież głównie smak. A ogórki obrane daję, może rzeczywiście z nieobranymi też ciekawie będzie.
Zachęcam innych do spróbowania tej sałatki.
Najlepsze do tego gruntowe, mięsiste, dojrzałe pomidory.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Nie mogę się powstrzymać, aby jeszcze raz nie pochwalić. Zrobiłem porcję na zimę z 4 kg pomidorów. Połowa już zjedzona . REWELACJA....
Bahus