Sałatka meloniasta

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Koleżanka rafa podała mi przepis na tę sałatkę, zapewniając, że jest pyszna. Asekuracyjnie zrobiłam mała porcję - z połowy melona. I to był błąd, bo została pochłonięta w mgnieniu oka. Polecam! Dressing jest wyborny.

"Tę meloniastą uwielbiam

40 dag gotowanej szynki, ananas z puszki, melon, trochę sałaty, 1 papryczka chili (niekoniecznie)
1 łyżeczka musztardy (może być ostra) 3 łyżki octu winnego, sól, pieprz, cukier, 6 łyżek oliwy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Szynkę pokroić w drobne paski. Ananas pokroić w małe kawałki.
Melon obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, Miąższ pokroić w kostkę, ale fajnie wyglądają kuleczki wykrawane specjalną łyżeczką.
Sałatę porozrywać na małe kawałki.
Chili pokroić na drobniuteńkie kawałeczki.

Musztardę dokładnie wymieszać z octem, papryczką, solą, pieprzem i cukrem. Następnie dodawać olej intensywnie mieszając.

Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, posypać szczypiorkiem."

A tak wyglądała w moim wykonaniu:

2009_10_20_181.jpg

Załączniki

• 2009_10_20_181.jpg
    2009_10_20_181.jpg
    29.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Jem własnie melona i przypomniała mi sie ta sałatka. To podrzucam do góry
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Dziś zjadłam ją na drugie śniadanie. Bardzo mi smakowała.
Jedyna zmiana to sos. Miałam od wczoraj sos zrobiony wg przepisu Kermidt (czosnek, cytryna, miód, oliwa, sól, pieprz) i tylko dodałam do niego papryczkę chili. Po pierwsze nie lubię musztardy, no i nie chciałam, żeby sos mi się zmarnował. Uważam, że papryczka w tej sałatce jest konieczna; znakomicie podkręca smak.

71.jpg

Załączniki

• 71.jpg
    71.jpg
    76.6 KB · Wyświetleń: 1

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Moj ulubiony melon miodowy. Czy obojetne jaki sie da?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
U mnie galia, bo teraz nie sezon melonowy i wybór niewielki. Chciałam kupić kantalupę, ale cena mnie skutecznie od niego odrzuciła. Widziałam w 2 sklepach po 15 złotych, a galię kupiłam za niecałe trzy.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Niecale 3zlo galia! U mnie ich jakos nie ma za czesto. Tylko kantalupy, wlasnie ogromnego mam w lodowce, tylko ja za nimi nie przepadam. Zapach mi nie pasuje. Z mydlem sie kojarzy.
Nic, jak sie trafia upaly i sezon na miodowe razem to zrobie.
A tez w salatki ciepie co tylko popadnie. Dlugo sie nie zastanawiam
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy