Sałatka ogórkowa słodko-kwaśna

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
0
0
Składniki
4 kg ogórków
3 szt. papryki żółtej
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli

Zalewa:
4,5 szkl. wody
3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny)
4 szkl. cukru
garść gorczycy
ziele angielskie

Umyte
icon_mrgreen.gif
,małe, nieobrane ogórki pokroić na 4 części wzdłuż i na pół (można pokroić w plastry), paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości. Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli. Zostawić na 2-3 godziny. Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą. Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików.

SMACZNEGO
mniam.gif
 

Załączniki

  • 100_2246.jpg
    100_2246.jpg
    52.8 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
A co mozna dac zamiast cebuli (nie lubie
icon_neutral.gif
)
icon_question.gif

Czy w ogóle pominąć
icon_question.gif
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Robiłam ,robiła !!!!!!!!! Dzisiaj!!!!!!!!!! Razem z córcią układałyśmy kolorowe warstwy, takie ładne słoiczki teraz stoją na blacie w kuchni.
icon_mrgreen.gif
Degustacja w zimie. Ale te kolory już teraz zachwycają wszystkich domowników
icon_biggrin.gif
Dzięki za przepis.

P.S.
Cały wieczór szukałam Twojego przepisu by dodać opinię, bo zanotowałam składniki na kartce i nic więcej nie wiedziałam
icon_rolleyes.gif
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Wczoraj otworzyliśmy pierwszy słoiczek - robiony na początku sierpnia.

Rewelacja!!!

Nadaje się do chrupania, do obiadu, na chlebka, czy nawet do ozdoby.


Ilonka,
piszesz, że nie lubisz cebuli - jest ona niewyczuwalna, więc spokojnie możesz ją wpakować do słoja.(np. na spód albo na górę, żeby łatwo się jej pozbyć)


Niestety nie trzymałam się ściśle przepisu, tylko zrobiłam swoją modyfikację.
Dałam o tą szklankę octu mniej - jak w przepisie zasugerowano, a poza tym dodałam dwie wielkie łychy naturalnego miodu (już nie pamiętam dokładnie, ale chyba lipowego)

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0

MarthaB

Member
Kwi 9, 2009
2,802
3
38
Witam, a ja spisuję przepis, mąż dostał 10 kg ogórków, wczoraj zużyłam na przetwory raptem 2 kg...

zamelduję jak smakują.
 

MarthaB

Member
Kwi 9, 2009
2,802
3
38
zrobiłam wczoraj z połowy porcji (chociaż papryki chyba dałam jak na całość, teraz sobie kojarzę
icon_smile.gif
wyszło mi 9 słoików taki szerszych dżemówek. Jeszcze nie wiem jak smakują, mam nadzieję, że będą dobre. Robi się bezproblemowo, przynajmniej nie ma problemu z wkładaniem gorących składników do słoików
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Zrobiłam i ja tę sałatkę, akurat miałam sporo większych ogórków raczej nie do kiszenia, więc trzeba było je zutylizować. Papryki dodałam trochę więcej, bo M nie lubi ogórków z octu ale paprykę już i owszem, więc dla każdego coś miłego. W zeszłym tygodniu dałam słoiczek koleżance do spróbowania i strasznie się zachwycała, że idealna, ogórki jędrne i w ogóle
icon_wink.gif
Wczoraj otworzyłam i sama spróbowałam, bardzo dobra faktycznie ale najlepsze było to, jak M się dosiadł. Nie znosi korniszonów, ogórki jada wyłącznie kiszone i to najlepiej takie kwaśne przekiszone
dump.gif
Okazało się, że kłamał
zahnlos.gif
Zjadł prawie całą sałatkę, ogórki też i chciał jeszcze
icon_eek.gif
Czyli teraz muszę zapisać do stałego repertuaru
fiesgrins.gif
Dobrze, że wyszło mi jej sporo
icon_smile.gif

Aha, pasteryzowalam w piekarniku w 130* przez 40 minut.
 

sylvia00

Member
Sie 8, 2008
13
0
0
Witam, przymierzam się do zrobienia tej sałatki, tylko trochę przeraziła mnie ilość cukru w przepisie... Czy to na pewno nie będzie za dużo? Od razu mówię, że jestem laikiem w przetworach, więc zdaję się na doświadczenie innych:) Z góry bardzo dziękuję za pomoc:)
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
jak widać po wcześniejszych komentarzach dla nikogo nie było za dużo. Ja akurat tej sałatki nie robiłam, ale w wielu moich przepisach jest sporo cukru, niektórych to przeraża, ale efekt jest bardzo dobry, a całość nie taka słodka jakby się miało wydawać.
 

sylvia00

Member
Sie 8, 2008
13
0
0
BeataSz @ 10 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1329266jak widać po wcześniejszych komentarzach dla nikogo nie było za dużo. Ja akurat tej sałatki nie robiłam, ale w wielu moich przepisach jest sporo cukru, niektórych to przeraża, ale efekt jest bardzo dobry, a całość nie taka słodka jakby się miało wydawać.
w takim razie będą 4 szkl cukru
icon_smile.gif
dziękuję za pomoc
icon_smile.gif
na pewno zdam relację jak wyszło
icon_smile.gif
 

sylvia00

Member
Sie 8, 2008
13
0
0
Jak obiecałam, tak zdaję relację...

Sałatka pyszna...
icon_smile.gif


U mnie z dużo mniejszą ilością cebuli, tak tylko dla aromatu. Zrobiłam z połowy przepisu i czeka mnie poprawka, bo na pewno będzie za mało na zimę
icon_smile.gif


P8100138.JPG
P8100141.JPG
 

Załączniki

  • P8100138.JPG
    P8100138.JPG
    78.4 KB · Wyświetleń: 3
  • P8100141.JPG
    P8100141.JPG
    77 KB · Wyświetleń: 3

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Też muszę ją zrobić, bo wszystkim bardzo smakowała. Cukru nie jest za dużo, ona ma być słodko-kwaśna i taka własnie jest
icon_smile.gif