- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sałatka ogórkowo-jabłkowa
2 ogórki (ok 800g)
2 czerwone papryki
800 g jabłek
1 pęczek koperku
Na dresing:
4 łyżki octu
6 łyżek śmietany
300 g jogurtu
trochę cukru, sól i pieprz
1.Ogórki obieramy i kroiny w kostkę.
2.Z papryki pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę.
3.Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy w kostkę.
4.Wszystkie pokrojone składniki wsypujemy do miski. Składniki na dresing mieszamy w osobnym kubku, a następnie zawartość wlewamy na warzywa. Dodajemy pokrojonego koperku i mieszamy.
Ps1.Sałatka najlepiej smakuje do "wyrazistych" mięs, np. grylowanych.
Ps2.Sałatkę należy przygotować raczej krótko przed spożyciem, ogórki szybko puszczają dużo wody.
Ps3.Dresing można także przygotować z jogurtu i soku cytrynowego + przyprawy
Ps4.Przepis pochodzi z książki: Dr.Oetker-Party Salate
2 ogórki (ok 800g)
2 czerwone papryki
800 g jabłek
1 pęczek koperku
Na dresing:
4 łyżki octu
6 łyżek śmietany
300 g jogurtu
trochę cukru, sól i pieprz
1.Ogórki obieramy i kroiny w kostkę.
2.Z papryki pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę.
3.Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy w kostkę.
4.Wszystkie pokrojone składniki wsypujemy do miski. Składniki na dresing mieszamy w osobnym kubku, a następnie zawartość wlewamy na warzywa. Dodajemy pokrojonego koperku i mieszamy.

Ps1.Sałatka najlepiej smakuje do "wyrazistych" mięs, np. grylowanych.
Ps2.Sałatkę należy przygotować raczej krótko przed spożyciem, ogórki szybko puszczają dużo wody.
Ps3.Dresing można także przygotować z jogurtu i soku cytrynowego + przyprawy
Ps4.Przepis pochodzi z książki: Dr.Oetker-Party Salate
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: