Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Można tę sałatkę jeść samą, chociaż najlepiej mi smakuje ze świeżym chlebem posmarowanym masłem i cieniutkim plasterkiem salami.
Składniki
1 seler
sól
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki octu winnego białego
czarny pieprz
1 łyżeczka miodu (miałam gryczany, może być inny)
2 jabłka
1 strąk czerwonej marynowanej papryki
1 strąk świeżej zielonej papryki
Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dusimy 10 minut w małej ilości osolonej wody, następnie odcedzamy i studzimy. W misce mieszamy majonez, jogurt, ocet winny, trochę zmielonego pieprzu i łyżeczkę miodu. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a póżniej kroimy w cieniutkie plasterki i natychmiast wkładamy do sosu. Czerwoną marynowaną paprykę kroimy w kostkę, a zieloną po wypestkowaniu w cieniutkie paski. Paprykę i seler dodajemy do jabłek z sosem, mieszamy wszystko i wstawiamy przykrytą sałatkę na godzinę do lodówki. Po wyjęciu lekko solimy i jeszcze raz mieszamy. W oryginalnym przepisie jabłka dajemy ze skórką, ja je obierałam, co zapewne nie miało wpływu na smak sałatki. Jest doskonała na przykład na kolację.
Składniki
1 seler
sól
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki octu winnego białego
czarny pieprz
1 łyżeczka miodu (miałam gryczany, może być inny)
2 jabłka
1 strąk czerwonej marynowanej papryki
1 strąk świeżej zielonej papryki
Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dusimy 10 minut w małej ilości osolonej wody, następnie odcedzamy i studzimy. W misce mieszamy majonez, jogurt, ocet winny, trochę zmielonego pieprzu i łyżeczkę miodu. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a póżniej kroimy w cieniutkie plasterki i natychmiast wkładamy do sosu. Czerwoną marynowaną paprykę kroimy w kostkę, a zieloną po wypestkowaniu w cieniutkie paski. Paprykę i seler dodajemy do jabłek z sosem, mieszamy wszystko i wstawiamy przykrytą sałatkę na godzinę do lodówki. Po wyjęciu lekko solimy i jeszcze raz mieszamy. W oryginalnym przepisie jabłka dajemy ze skórką, ja je obierałam, co zapewne nie miało wpływu na smak sałatki. Jest doskonała na przykład na kolację.