- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Bazę może tworzyć praktycznie każda sałatka o nieco bardziej zwartej konsystencji.
Pomysłem jest tu tylko sposób dekoracji
Ilość składników dobieramy w zależności od ilości i wielkości porcji jakie chcemy otrzymać.
Z podanych przeze mnie składników otrzymamy około 4-5 kolb.
Składniki:
* 3-4 większe ugotowane ziemniaki
* 2 duże ugotowane marchewki
* 2 ogórki konserwowe
* 3 łyżki zielonego groszku z puszki
* kawałek szynki
* 2 jajka ugotowane na twardo
* majonez
Do dekoracji: kukurydza, zielone liście pora.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Marchewkę także czyścimy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki i jajka trzemy na tarce niezbyt drobno a szynkę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy groszek, dodajemy majonez, doprawiamy i mieszamy.
Sałatkę porcjami układamy na talerzu, formujemy podłużną kolbę kukurydzy, delikatnie smarujemy majonezem i układamy, lekko dociskając kukurydzę z puszki. Ozdabiamy liśćmi pora. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Pomysłem jest tu tylko sposób dekoracji

Ilość składników dobieramy w zależności od ilości i wielkości porcji jakie chcemy otrzymać.
Z podanych przeze mnie składników otrzymamy około 4-5 kolb.
Składniki:
* 3-4 większe ugotowane ziemniaki
* 2 duże ugotowane marchewki
* 2 ogórki konserwowe
* 3 łyżki zielonego groszku z puszki
* kawałek szynki
* 2 jajka ugotowane na twardo
* majonez
Do dekoracji: kukurydza, zielone liście pora.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Marchewkę także czyścimy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki i jajka trzemy na tarce niezbyt drobno a szynkę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy groszek, dodajemy majonez, doprawiamy i mieszamy.
Sałatkę porcjami układamy na talerzu, formujemy podłużną kolbę kukurydzy, delikatnie smarujemy majonezem i układamy, lekko dociskając kukurydzę z puszki. Ozdabiamy liśćmi pora. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Smacznego