Sałatka "Tygrysek"

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Sałatkę zrobiłam na prezent dla Siostry, która wieczorem zadzwoniła z pretensjami, że przecież ona nie może tego zjeść, bo jej żal Tygryska
icon_smile.gif
Bo namowach zdecydowała się mimo wszystko skosztować i była bardzo zadowolona
icon_smile.gif

Takie kolorowe i sympatyczne sałatki są świetną zachętą dla niejadków
icon_smile.gif
W końcu każdy maluch chciałby mieć takiego tygryska na własność ;)

Składniki:

* 3 duże ugotowane ziemniaki, starte na tarce o dużych oczkach
* szynka pokrojona w kosteczki
* 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
* 3 jajka ugotowane na twardo, starte ( białko z jednego odkładamy)
* 3 marchewki ugotowane i starte
* majonez
* sól, pieprz
* czarne oliwki
* odrobina pora
* plasterek szynki lub parówki

Sałatkę układamy warstwami:

saatka6small.jpg

1. Ziemniaki formujemy na talerzu, tworząc kształt głowy tygrysa; delikatnie solimy, pieprzymy, smarujemy odrobiną majonezu.

2. Następnie układamy kawałeczki szynki, znów smarujemy majonezem.

3. Starte ogórki; majonez

4. Starte jajka; majonez

5. Startą marchewkę układamy na całej powierzchni, lekko dociskając.

Teraz kolej na najprzyjemniejsze, czyli dekorację ;)

Z pozostawionego wcześniej białka odcinamy końcówki i układamy jako oczka. Delikatnie nacinamy środek i wkładamy w nie źrenicę z ogórka.

Resztę białka szatkujemy i układamy jako "policzki" (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa u tygrysa) ;P

Z plasterka parówki tworzymy języczek.

Z białej części pora odkoić cieniutkie paseczki i zrobić z nich wąsy.

Bierzemy kilka sztuk oliwek. Jedną przekroić na pół i ułożyć na uszkach, drugą kładziemy na nos.

Kilka oliwek drobno kroimy i układamy z nich pręgi. Z pozostałych robimy rzęski.

Gotową sałatkę przechowujemy w lodówce
icon_smile.gif

Smacznego
icon_smile.gif

tigr056small.jpg

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Świetny pomysł
icon_smile.gif
Wokół mnie same żarłoki ;) ale chyba zrobię
icon_smile.gif

zastanawiam się, w jakim wieku jest siostra
icon_smile.gif

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Krystyna, naprawdę nie rozumiem Twojego sarkazmu. Skąd ta złość? Odczuwasz przyjemność pisząc publicznie niemiłe uwagi? Od czegoś są przecież prywatne wiadomości. Mogłaś mi zwrócić uwagę, że przeoczyłam przepis. Ale skoro to Cię zadowala to proszę bardzo, nie będę zabraniać.
I za autorkę przepisu nigdzie się nie podawałam.

Źródło: http://www.say7.info/cook/recipe/736-Salat-Tigrenok.html

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Russkaya - Takie są zasady na forach że jeżeli nie podajesz źródła to znaczy, że przepis jest Twojego autorstwa. Jeśli nie jest to KONIECZNIE trzeba podać źródło. My tu jesteśmy na to specjalnie wyczulone, ponieważ wielokrotnie zdarzało się, że ktoś gdzieś na innej stronie czy blogu podawał czyjś przepis bez podania źródła, a czasem nawet wklejał cudze zdjęcia. Dlatego zapisując się tutaj na tym forum źródło musi być dla Ciebie najważniejsze i musisz pamiętać by zawsze je podać. Tak samo jest na blogu. Tam też część Twoich przepisów jest bez źródła - np. właśnie ta tygryskowa sałatka i te kolby kukurydzy. I musisz zdać sobie sprawę, ze osoby które doświadczyły przywłaszczania sobie ich pomysłów przez kogokolwiek będą ostro reagować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Wstawienie przepisu, bez adnotacji czy linku do oryginału, oznacza samo przez się, że osoba która go podaje jest jego autorem.

Przecież na PW pisali do Ciebie moderatorzy a i TUTAJ Joanna zwróciła Ci uwagę oficjalnie na forum.

A sama najlepiej wiesz, które z przepisów podanych przez Ciebie na cinie, są z innych stron i nie wiem skąd to Twoje oburzenie, że Cię wyręczyłam choć częściowo
Może poczytaj ten wątek na forum.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy