- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Sałatkę zrobiłam na prezent dla Siostry, która wieczorem zadzwoniła z pretensjami, że przecież ona nie może tego zjeść, bo jej żal Tygryska
Bo namowach zdecydowała się mimo wszystko skosztować i była bardzo zadowolona
Takie kolorowe i sympatyczne sałatki są świetną zachętą dla niejadków
W końcu każdy maluch chciałby mieć takiego tygryska na własność 
Składniki:
* 3 duże ugotowane ziemniaki, starte na tarce o dużych oczkach
* szynka pokrojona w kosteczki
* 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
* 3 jajka ugotowane na twardo, starte ( białko z jednego odkładamy)
* 3 marchewki ugotowane i starte
* majonez
* sól, pieprz
* czarne oliwki
* odrobina pora
* plasterek szynki lub parówki
Sałatkę układamy warstwami:
1. Ziemniaki formujemy na talerzu, tworząc kształt głowy tygrysa; delikatnie solimy, pieprzymy, smarujemy odrobiną majonezu.
2. Następnie układamy kawałeczki szynki, znów smarujemy majonezem.
3. Starte ogórki; majonez
4. Starte jajka; majonez
5. Startą marchewkę układamy na całej powierzchni, lekko dociskając.
Teraz kolej na najprzyjemniejsze, czyli dekorację
Z pozostawionego wcześniej białka odcinamy końcówki i układamy jako oczka. Delikatnie nacinamy środek i wkładamy w nie źrenicę z ogórka.
Resztę białka szatkujemy i układamy jako "policzki" (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa u tygrysa) ;P
Z plasterka parówki tworzymy języczek.
Z białej części pora odkoić cieniutkie paseczki i zrobić z nich wąsy.
Bierzemy kilka sztuk oliwek. Jedną przekroić na pół i ułożyć na uszkach, drugą kładziemy na nos.
Kilka oliwek drobno kroimy i układamy z nich pręgi. Z pozostałych robimy rzęski.
Gotową sałatkę przechowujemy w lodówce
Smacznego


Takie kolorowe i sympatyczne sałatki są świetną zachętą dla niejadków

Składniki:
* 3 duże ugotowane ziemniaki, starte na tarce o dużych oczkach
* szynka pokrojona w kosteczki
* 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
* 3 jajka ugotowane na twardo, starte ( białko z jednego odkładamy)
* 3 marchewki ugotowane i starte
* majonez
* sól, pieprz
* czarne oliwki
* odrobina pora
* plasterek szynki lub parówki
Sałatkę układamy warstwami:

1. Ziemniaki formujemy na talerzu, tworząc kształt głowy tygrysa; delikatnie solimy, pieprzymy, smarujemy odrobiną majonezu.
2. Następnie układamy kawałeczki szynki, znów smarujemy majonezem.
3. Starte ogórki; majonez
4. Starte jajka; majonez
5. Startą marchewkę układamy na całej powierzchni, lekko dociskając.
Teraz kolej na najprzyjemniejsze, czyli dekorację
Z pozostawionego wcześniej białka odcinamy końcówki i układamy jako oczka. Delikatnie nacinamy środek i wkładamy w nie źrenicę z ogórka.
Resztę białka szatkujemy i układamy jako "policzki" (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa u tygrysa) ;P
Z plasterka parówki tworzymy języczek.
Z białej części pora odkoić cieniutkie paseczki i zrobić z nich wąsy.
Bierzemy kilka sztuk oliwek. Jedną przekroić na pół i ułożyć na uszkach, drugą kładziemy na nos.
Kilka oliwek drobno kroimy i układamy z nich pręgi. Z pozostałych robimy rzęski.
Gotową sałatkę przechowujemy w lodówce

Smacznego

