Przepis dostałam od mojej kuzynki. Sałatka godna polecenia. Chociaż napełnia się nią tylko niewydrążone połówki awokado, zjada się ją z miąższem tych połówek. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale nic nie stracił na wartości. Wygląda i smakuje znakomicie.
Składniki
6 filetów śledziowych (niezbyt słonych)
2 jabłka
2 łodygi selera naciowego
2 awokado
cytryna
sól, pieprz
oliwa
listki selera naciowego
Filety umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Przekroić umyte awokado, wyjąć pestki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Śledzie pokroić w niewielka kostkę. Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Łodygi selera obrać z włókien i pokroić w cienkie plasterki. W salaterce wymieszać seler, jabłka, kawałki śledzia, przyprawić oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatką napełnić połówki awokado, udekorować listkami selera. Jeść z miąższem awokado.

Składniki
6 filetów śledziowych (niezbyt słonych)
2 jabłka
2 łodygi selera naciowego
2 awokado
cytryna
sól, pieprz
oliwa
listki selera naciowego
Filety umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Przekroić umyte awokado, wyjąć pestki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Śledzie pokroić w niewielka kostkę. Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Łodygi selera obrać z włókien i pokroić w cienkie plasterki. W salaterce wymieszać seler, jabłka, kawałki śledzia, przyprawić oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatką napełnić połówki awokado, udekorować listkami selera. Jeść z miąższem awokado.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: