Przepis zaczerpnięty z miesięcznika Kuchnia wyd. Agora. Bardzo smaczna sałatka na przyjęcie gości, albo dla rodziny na kolację.
Składniki
5 filetów śledziowych
10 dkg ostrego żółtego sera (ja brałam ementaler)
2 - 3 konserwowe papryki
10 dkg zielonych oliwek bez pestek
1 puszka białej fasoli
Sos
4 - 5 łyżek majonezu
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Do posypania
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Śledzie, jeśli są bardzo słone, moczymy 2 godziny w mleku lub wodzie. Mniej słone płuczemy tylko pod bieżącą zimną wodą i kroimy na 1 - 1,5 cm kawałki. Z moczeniem nie przesadzać, ponieważ sałatka musi mieć zdecydowany charakter. Ser kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Wkładamy do miski, dodając oliwki i osączoną fasolę.
Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Po przełożeniu do salaterki posypujemy orzechami i natką.
Składniki
5 filetów śledziowych
10 dkg ostrego żółtego sera (ja brałam ementaler)
2 - 3 konserwowe papryki
10 dkg zielonych oliwek bez pestek
1 puszka białej fasoli
Sos
4 - 5 łyżek majonezu
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Do posypania
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Śledzie, jeśli są bardzo słone, moczymy 2 godziny w mleku lub wodzie. Mniej słone płuczemy tylko pod bieżącą zimną wodą i kroimy na 1 - 1,5 cm kawałki. Z moczeniem nie przesadzać, ponieważ sałatka musi mieć zdecydowany charakter. Ser kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Wkładamy do miski, dodając oliwki i osączoną fasolę.
Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Po przełożeniu do salaterki posypujemy orzechami i natką.