Sałatka sycylijska z kalafiora

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia śródziemnomorska" wyd.RM Połączenie smaków jest na prawdę udane: chrupiący, lekko słodki kalafior, zaostrzony nutą octu balsamicznego. Polecam!

kalafior.JPG

1 mały kalafior

dressing:
6 łyżek oliwy lub oleju
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta piperzu cayenne
szczypta soli do smaku

rodzynki
płatki migdałowe

Kalafior ugotować tak, nie był surowy, lecz jednocześnie pozostał chrupiący.
Wymieszać składniki dressingu - powiniem być słodko-pikantny.
Przestudzony kalafior polać dressingiem, posypać rodzynkami i płatkami migdałów.
 

Załączniki

  • kalafior.JPG
    kalafior.JPG
    108.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy