Przepis znalazłam w czasopiśmie Świat&Ludzie, bodajże w lutowym numerze. Była tego dużo, zmniejszyłam więc ilość składników, chociaż i tak wyszło jej sporo. Powiedziałabym, że jest bardzo ekonomiczna.
Składniki
2 buraki ćwikłowe (0,5 kg)
20 dkg kukurydzy z puszki
1 jabłko (20 dkg - można wziąć mniejsze)
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula (4 dkg)
cukier do smaku (około 1,5 łyżeczki)
1 niepełna łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu + 2 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
Buraki umyć, ugotować do miękkości w łupinach, potem ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Każdą połówkę wydrążyć łyżeczką, zostawiając ścianki grubości około 1 - 1,5 cm. Wydrążone środki posiekać dość drobno i przełożyć do sporej miski. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę, cebulkę drobno posiekać, a obrane jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, też pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie pokrojone i posiekane składniki dołożyć do miski z buraczkami i wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć do smaku, dodać cukier, znów wymieszać i polać majonezem połączonym ze śmietaną. Wszystko razem wymieszać, spróbować i jeśli trzeba doprawić do smaku. Połówki buraków lekko posolić wewnątrz, napełnić wymieszaną sałatką i podawać na liściach sałaty.
Samej sałatki wychodzi sporo, a po nadzianiu połówek buraczków, jeszcze jej zostaje. Jest jednak tak smaczna, że można ją zjeść już bez nadziewania do końca. Doskonała przystawka, dekoracyjna i bardzo smaczna.

Składniki
2 buraki ćwikłowe (0,5 kg)
20 dkg kukurydzy z puszki
1 jabłko (20 dkg - można wziąć mniejsze)
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula (4 dkg)
cukier do smaku (około 1,5 łyżeczki)
1 niepełna łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu + 2 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
Buraki umyć, ugotować do miękkości w łupinach, potem ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Każdą połówkę wydrążyć łyżeczką, zostawiając ścianki grubości około 1 - 1,5 cm. Wydrążone środki posiekać dość drobno i przełożyć do sporej miski. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę, cebulkę drobno posiekać, a obrane jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, też pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie pokrojone i posiekane składniki dołożyć do miski z buraczkami i wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć do smaku, dodać cukier, znów wymieszać i polać majonezem połączonym ze śmietaną. Wszystko razem wymieszać, spróbować i jeśli trzeba doprawić do smaku. Połówki buraków lekko posolić wewnątrz, napełnić wymieszaną sałatką i podawać na liściach sałaty.
Samej sałatki wychodzi sporo, a po nadzianiu połówek buraczków, jeszcze jej zostaje. Jest jednak tak smaczna, że można ją zjeść już bez nadziewania do końca. Doskonała przystawka, dekoracyjna i bardzo smaczna.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: