Sałatka warzywna

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Składniki:

5 kg ogórków szklarniowych
2 kg kapusty świeżej
1 kg marchwi
4 cebule
2 kg zielonych pomidorów
0,5 litra octu
2 szklanki cukru
2 szklanki oleju
sól do smaku
około pół szklanki natki pietruszki

Ogórki pokroić w plasterki, kapustę poszatkować, cebule skroić w pióra, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać resztę składników, wszystko razem wymieszać, najlepiej w wielkiej misce. Odstawić na 6 godzin.
Potem wymieszać ponownie i powkładać w słoiki. Ugnieść dobrze ręką i na wierzch wlać 2-3 łyżki powstałej zalewy, która jest w misce.
Pasteryzować około 20 minut.

 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
duende @ 19 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=884268w jakiej formie mają być pomidory? Pokrojone w plastry czy inaczej? Ze skórą czy bez?
ja pomidorów nie obieram i kroję w ósemki, ćwiartki... zależy od wielkości pomidorów.

duende @ 19 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=884268czy ta ilość zalewy jest wystarczająca aby pokryć ugniecioną w słoiku całość?
zalewy nigdy mi nie brakło, bo warzywa jak postoją to też puszczą soki
icon_smile.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Robię podobną, tylko przewaga jest kapusty i pomidory obieram ze skórki.
Pyszna!

Dziś zrobiłam 17 słoików
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy