Składniki:
5 kg ogórków szklarniowych
2 kg kapusty świeżej
1 kg marchwi
4 cebule
2 kg zielonych pomidorów
0,5 litra octu
2 szklanki cukru
2 szklanki oleju
sól do smaku
około pół szklanki natki pietruszki
Ogórki pokroić w plasterki, kapustę poszatkować, cebule skroić w pióra, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać resztę składników, wszystko razem wymieszać, najlepiej w wielkiej misce. Odstawić na 6 godzin.
Potem wymieszać ponownie i powkładać w słoiki. Ugnieść dobrze ręką i na wierzch wlać 2-3 łyżki powstałej zalewy, która jest w misce.
Pasteryzować około 20 minut.
5 kg ogórków szklarniowych
2 kg kapusty świeżej
1 kg marchwi
4 cebule
2 kg zielonych pomidorów
0,5 litra octu
2 szklanki cukru
2 szklanki oleju
sól do smaku
około pół szklanki natki pietruszki
Ogórki pokroić w plasterki, kapustę poszatkować, cebule skroić w pióra, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać resztę składników, wszystko razem wymieszać, najlepiej w wielkiej misce. Odstawić na 6 godzin.
Potem wymieszać ponownie i powkładać w słoiki. Ugnieść dobrze ręką i na wierzch wlać 2-3 łyżki powstałej zalewy, która jest w misce.
Pasteryzować około 20 minut.