- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Kolejna salatka na cieplo, tym razem z patelni. Pasowala idealnie do pieczonej piersi kurczka marynowanej w adobo, ale dobra bedzie tez z ryba lub innym miesem.
Tym razem, do goracej salatki wmieszalam wczesniej ugotowana biala quinoa.
olej np. awokado
duza szczypta nasion kuminu
1 czerwona cebula, grubo posiekana
3 spore slodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostke 1cm
sol, pieprz
2 szklanki zielonego groszku, mrozony jest ok
Dressing:
2 cebulki wiosenne, drobno posiekane
3 lyzki posieknej zielonej kolendry
sok z 1 malej pomaranczy
sok z 1 limonki
1 czubata lyzka posiekanego jalapeno, konserwowanego lub kiszonego
Rozgrzewam olej, wrzucam asiona kuminu i podgrzwam, az zaczna "podskakiwac". Dodaje cebulke. Wrzucam kostki batatow, przesmazam krotko, wlewam pare lyzekk wody, zmniejszam ogien, zakrywam pokrywka i dusze az warzywa zmiekna, ale nadal trzymaja ksztalt.
Przygotowuje dressing laczac wszystkie skladniki w miseczce. Odstawiam.
Do gotowych batatow wsypuje mrozony groszek, doprawiam sola i pieprzem, przesmazam krotko. Groszek ma byc soczyscie zielony.
Tuz przed podaniem wlewam do salatki dressing, delikatnie mieszam.
Tym razem, do goracej salatki wmieszalam wczesniej ugotowana biala quinoa.
olej np. awokado
duza szczypta nasion kuminu
1 czerwona cebula, grubo posiekana
3 spore slodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostke 1cm
sol, pieprz
2 szklanki zielonego groszku, mrozony jest ok
Dressing:
2 cebulki wiosenne, drobno posiekane
3 lyzki posieknej zielonej kolendry
sok z 1 malej pomaranczy
sok z 1 limonki
1 czubata lyzka posiekanego jalapeno, konserwowanego lub kiszonego
Rozgrzewam olej, wrzucam asiona kuminu i podgrzwam, az zaczna "podskakiwac". Dodaje cebulke. Wrzucam kostki batatow, przesmazam krotko, wlewam pare lyzekk wody, zmniejszam ogien, zakrywam pokrywka i dusze az warzywa zmiekna, ale nadal trzymaja ksztalt.
Przygotowuje dressing laczac wszystkie skladniki w miseczce. Odstawiam.
Do gotowych batatow wsypuje mrozony groszek, doprawiam sola i pieprzem, przesmazam krotko. Groszek ma byc soczyscie zielony.
Tuz przed podaniem wlewam do salatki dressing, delikatnie mieszam.