- Lis 28, 2005
- 34,040
- 6,495
- 113
Sałatka z białej fasoli i tuńczyka
Źródło - tom "Sałaty i sałatki" Encyklopedii Sztuki Kulinarnej Wydawnictwa Tenten Wa -wa 1991
Składniki:
200 g suchej fasoli Jasiek
1 cebula
1 puszka tuńczyka
10 oliwek
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego (u mnie soku z cytryny)
1 ząbek czosnku ( u mnie więcej, bo lubię)
1 łyżeczka majeranku ( u mnie łyżka)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Namoczyć fasolę na 12 godzin w zimnej wodzie, gotować 15 minut, odlać wodę, zalać fasolę wrzątkiem i gotować ok. 1.5 godziny.
W połowie gotowania lekko osolić (ja tego nie robię; zwykle też nie zmieniam wody, ale daję za to szczyptę cząbru). Odcedzić.
Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem.
Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem. Oliwki wypestkować.
Przygotować sos: rozgnieść czosnek z solą i pieprzem, dodać ocet, oliwę i majeranek.
Wymieszać fasolę z cebulą, tuńczykiem i sosem.
Przybrać w salaterce oliwkami (ja je dodaję od razu do sałatki).
Przed podaniem chłodzić 2 godziny w lodówce.
Źródło - tom "Sałaty i sałatki" Encyklopedii Sztuki Kulinarnej Wydawnictwa Tenten Wa -wa 1991
Składniki:
200 g suchej fasoli Jasiek
1 cebula
1 puszka tuńczyka
10 oliwek
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego (u mnie soku z cytryny)
1 ząbek czosnku ( u mnie więcej, bo lubię)
1 łyżeczka majeranku ( u mnie łyżka)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Namoczyć fasolę na 12 godzin w zimnej wodzie, gotować 15 minut, odlać wodę, zalać fasolę wrzątkiem i gotować ok. 1.5 godziny.
W połowie gotowania lekko osolić (ja tego nie robię; zwykle też nie zmieniam wody, ale daję za to szczyptę cząbru). Odcedzić.
Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem.
Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem. Oliwki wypestkować.
Przygotować sos: rozgnieść czosnek z solą i pieprzem, dodać ocet, oliwę i majeranek.
Wymieszać fasolę z cebulą, tuńczykiem i sosem.
Przybrać w salaterce oliwkami (ja je dodaję od razu do sałatki).
Przed podaniem chłodzić 2 godziny w lodówce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: