Sałatka z białej fasoli i tuńczyka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Sałatka z białej fasoli i tuńczyka

Źródło - tom "Sałaty i sałatki" Encyklopedii Sztuki Kulinarnej Wydawnictwa Tenten Wa -wa 1991


Składniki:
200 g suchej fasoli Jasiek
1 cebula
1 puszka tuńczyka
10 oliwek

Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego (u mnie soku z cytryny)
1 ząbek czosnku ( u mnie więcej, bo lubię)
1 łyżeczka majeranku ( u mnie łyżka)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Namoczyć fasolę na 12 godzin w zimnej wodzie, gotować 15 minut, odlać wodę, zalać fasolę wrzątkiem i gotować ok. 1.5 godziny.
W połowie gotowania lekko osolić (ja tego nie robię; zwykle też nie zmieniam wody, ale daję za to szczyptę cząbru). Odcedzić.
Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem.
Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem. Oliwki wypestkować.
Przygotować sos: rozgnieść czosnek z solą i pieprzem, dodać ocet, oliwę i majeranek.
Wymieszać fasolę z cebulą, tuńczykiem i sosem.
Przybrać w salaterce oliwkami (ja je dodaję od razu do sałatki).
Przed podaniem chłodzić 2 godziny w lodówce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Suszony.











A wersja Nigelli czym się różni?
fiesgrins.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
O, to super, że suszony, bo uwielbiam. Sałatka Nigelli różni się brakiem czosnku, oliwek i majeranku. Jest za to natka pietruszki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Dzięki. Spróbuję kiedyś z pietruszką.
Ja też lubię suszony majeranek, bo jest IMO bardziej aromatyczny od świeżego.
Jego kuzyn oregano także.


Tak mi zapachniała ta sałatka, że moczę fasolę.
Dla odmiany wzięłam czerwoną, dam też czerwoną cebulę.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
U Nigelli też czerwona. Ja zrobię, ale z zapuszkowanej fasoli.

W kwestii majeranku i oregano mam takie samo zdanie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Joanno, ta sałatka jest rewelacyjna!

Fasolę dałam z puszki, cebuli nie traktowałam wrzątkiem, tylko namoczyłam w soku z cytryny, czosnku i majeranku dałam ciut więcej niż w wersji oryginalnej. Następnym razem zrobię z osobiście gotowanej fasoli.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Cieszę się bardzo, że Ci smakuje.
Bo to niby prościzna, kilka składników, nic wymyślnego.
A całość bardzo udana.




Lubię jeszcze jedną prostą sałatkę z tej książki, dla odmiany śledziową, ale nie wiem, gdzie wpisać przepis....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy